01hanninen.jpg
Ο τέταρτος αγώνας του θέσμου πραγματοποιήθηκε στην πολύ όμορφη περιοχή της Κριμαίας, στην Ουκρανία όπου οι ειδικές διαδρομές σε κάποια σημεία έμοιαζαν με αυτές του Monte Carlo. Οι 14 ειδικές διαδρομές και τα 262,07 αγωνιστικά χλμ έκρυβαν εκπλήξεις και αλλαγές στην 1η θέση. Ο Juho Hanninen ήταν ο μεγάλος νικητής. Ο αγώνας διεξήχθει σε στεγνή ασφάλτινη επιφάνεια που έκρυβε όμως παγίδες για τους οδηγούς.Οι διαδρομές είχαν πολλές μπούκες και αυτό προκάλεσε πολλά κλαταρίσματα σε αρκετά πληρώματα. Η τακτική του Hanninen να αποφεύγει τις μπούκες, αποδείχθηκε σωστή, χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα ελαστικά του. Ο αγώνας δεν ξεκίνησε καλά για τον Φινλανδό καθώς χρεώθηκε με ποινή 10 δευτερολέπτων για jump start στην δεύτερη ειδική. Οδήγησε όπως πάντα επιθετικά και χωρίς το παραμικρό λάθος, κατάφερε να βρεθεί 1ος γενκής στην 7η ειδική και παρέμεινε σε αυτή τη θέση ως την τελευταία.

Ενημέρωση

Ο Γάλλος Bryan Bouffier με 207 S2000 της Peugeot Γαλλίας, πήρε την 2η θέση στον αγώνα, 11.7 δευτερόλεπτα πίσω από τον Hanninen . Βρέθηκε στην 1η θέση για 2 ειδικές αλλά δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον ρυθμό του Hanninen. Στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα η διαφορά του με την 1η θέση ήταν στα 10 δευτερόλεπτα.

Στην 5η ειδική ξεκινούσε 1ος στην ειδική, έπιασε το 0 και το 00 μέσα στην ειδική!Οι αγωνοδίκες μετά από αυτό το συμβάν του έδωσαν πίσω 4.7 δευτερόλεπτα χωρίς αυτό να επηρεάσει τα αποτελέσματα του αγώνα.

Η μεγάλη μάχη έγινε για την κατάκτηση της 3ης θέσης, μεταξύ του εργοστασιακού οδηγού της Skoda Motosport, Kopecky και του νεαρού Mikkelsen που οδηγεί για την Skoda UK.O Νορβηγός εκτός από ένα κλατάρισμα που είχε στην 4η ειδική, κατάφερε να πλησιάσει τον Kopecky αλλά στην 12η ειδική είχε έξοδο και τραυμάτισε το Fabia προκαλώντας ζημιά στην εξάτμιση και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μεγαλώνοντας την διαφορά του από τον Τσέχο. Κέρδισε ειδικές και οι χρόνοι του ήταν στην πρώτη τριάδα.
Ο Jan Kopecky κερδίζοντας 3 ειδικές διαδρομές την 3η ημέρα του αγώνα απομακρύνθηκε από τον Mikkelsen και κέρδισε τελικά την 3η θέση.

Άτυχος ήταν και ο 5ος, Guy Wilks με το 207 της Peugeot UK.Ο Βρετανός ξεκίνησε αρκετά καλά τον αγώνα αλλά 2 κλαταρίσματα την δεύτερη μέρα του στέρησαν την ευκαιρία για καλύτερο αποτέλεσμα.
Έκτος κατετάγη στον αγώνα ο νικητής του προηγούμενου αγώνα, στην Κορσική, Thierry Neuville. Ο νεαρός Βέλγος για ακόμη μία φορά απόδειξε την ταχύτητα του καθώς ήταν στην 1η θέση γενικής μέχρι και την 5η ειδική διαδρομή όπου είχε έξοδο σε μία πολύ γρήγορη δεξιά στροφή όπου είχε νερά και έχασε περίπου 3 λεπτά. Η προσπάθειά του για μια θέση στο βάθρο τελείωσε όταν είχε και ένα κλατάρισμα 2 ειδικές μετά την έξοδό του.

Στον αγώνα συμμετείχαν και ο PG Andersson και ο Basso με Satria Neo Super 2000 Proton. Εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους από μηχανικά προβλήματα. Ο Ιταλός κατάφερε να βρεθεί 5ος γενικής κατά την διάρκεια του αγώνα. Ο team principal, Chris Mellors δήλωσε ικανοποιημένος καθώς το αυτοκίνητο γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό.

Μεγάλος ατυχος του αγώνα ήταν ο Σουηδός Patrick Sandell καθώς είχε 5! κλαταρίσματα.
To service park επισκέφτηκε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας και δήλωσε πως θα στηρίξει τον αγώνα και τα επόμενα χρόνια.

Ο επόμενος αγώνας είναι το Geko Ypres Rally στο Βέλγιο, 23-25 Ιουνίου, που μετράει και στο ERC. Μπορεί να λείπει ο Hanninen αλλά στον αγώνα συμμετέχουν, 31 S2000 και οδηγοί όπως ο έξι φορές νικητής του αγώνα, Loix αλλά και οι Rosseti, Wilks, Bouffier, Neuville, Mikkelsen, Kopecky, Magalhaes καθώς και αξιόλογοι Βέλγοι και Ολλανδοί οδηγοί όπως οι Tsjoen, Weijs ,Ten Brinke, Abbring.

Video

IRC - Prime Yalta Rally 2011

IRC - Prime Yalta Rally 2011

IRC - Prime Yalta Rally 2011