01reuche.jpg To Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ράλλυ (ERC) ολοκληρώθηκε με το καθιερωμένο Rally International du Valais στην Ελβετία. Ο αγώνας ως συνήθως περιείχε τα πάντα. Όμορφες ασφάλτινες ε.δ. με αρκετά χωμάτινα "ενωτικά" κομμάτια, ενώ δεν έλειψε και το χιόνι και ο πάγος σε κάποια σημεία. Όσον αφορά, τον τίτλο, αυτός αποφασίστηκε πολύ νωρίς, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς με τους 3 βαθμούς που πήραν στο τέλος του 1ου σκέλους, οι Rossetti/Chiarcossi με το Fiat Grande Punto S2000 κατέκτησαν και μαθηματικά τον 3ο τίτλο τους στο ERC και γίνονται το πρώτο πλήρωμα στην ιστορία του θεσμού που το καταφέρνουν αυτό. Η νίκη στον αγώνα όμως κατέληξε στους τοπικούς Reuche/Deriaz με ένα Peugeot 207 S2000 της Βalbosca σε έναν αγώνα που χαρακτηρίστηκε από τις αρκετές εγκαταλείψεις κυρίως των πληρωμάτων που αναμενόταν να πρωταγωνιστήσουν.

Ενημέρωση

Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξει η πρωτιά στην γενική 5 φορές με ισάριθμα πληρώματα να βρίσκονται εκεί ανα διαστήματα.

Αρχικά, οι τοπικοί Ballinari/Pianca με ένα Peugeot 207 S2000 έδειξαν ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο για την νίκη καθώς κερδίζοντας τις 2 από τις 3 ε.δ. του πρώτου σκέλους κατάφεραν στο τέλος αυτού να έχουν μια διαφορά σχεδόν 3'' από τον Rossetti. Στην πρώτη ε.δ. της επόμενης μέρας όμως αντιμετώπισαν πρόβλημα με την αντλία καυσίμου που τους οδήγησε στην εγκατάλειψη, αφήνοντας στην 1η θέση τον Rossetti ο οποίος και αυτός με την σειρά του αμέσως μετά το τέλος της ε.δ. θα εγκαταλείψει από μηχανική βλάβη! Επίσης πριν από την ε.δ. σταμάτησαν την προσπάθειά τους και οι Betti/Barone με το Peugeot 207 S2000 οι οποίοι πλέον δεν είχαν κάτι να "κυνηγήσουν" για την βαθμολογία του ERC αφού έμεναν στην 2η θέση ότι και αν γινόταν.

Έτσι η πρωτοπορεία του αγώνα βρέθηκε στα χέρια των Sousa/Babo που συμμετείχαν στον αγώνα με ένα Peugeot 207 S2000. Το Πορτογαλλικό πλήρωμα που συνήθως βλέπουμε στο SWRC, παρά την σημαντική διαφορά που είχε από τους υπόλοιπους διατηρήθηκε στην κορυφή για μόλις 2 ε.δ. καθώς στην 7η ε.δ. του αγώνα είχε μια άτυχη στιγμή με αποτέλεσμα ένας τροχός να ξεκολλήσει από το 207 και να τους αναγκάσει να σταματήσουν και αυτοί την προσπάθειά τους.

Εκεί βρέθηκαν να συλλέξουν την 1η θέση στη γενική οι Burri/Klinger με ένα Mitsubishi Lancer RS Evolution X που είχαν όμως πολύ κοντά τους τους Reuche/Deriaz. Στην αμέσως επόμενη ε.δ. η σειρά αντιστράφηκε με τον Reuche να περνά μπροστά και να μένει εκεί μέχρι και το τέλος του αγώνα κερδίζοντας τον με πάνω από 2 λεπτά διαφορά από τον Burri.

To πόντιουμ του αγώνα συμπλήρωσαν οι Tlustak/Skaloud με το Skoda Fabia S2000 οι οποίοι επικράτησαν στην μάχη με τον Oleksowicz για την κατάκτηση της 3ης θέσης στην βαθμολογία του θεσμού. Ο Πολωνός αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στον αγώνα και τερμάτισε εκτός της πρώτης δεκάδας. 

Η 3η θέση για τον Τlustak δεν ήρθε εύκολα καθώς μόλις στην τελευταία ε.δ. κατάφερε να "προσπεράσει" τους Hunziker/Wahl με Subaru Impreza WRX επικρατώντας για μόλις 2''2. Μια θέση πίσω, στην 5η, τερμάτισαν οι Althaus/Lugon με ακόμα ένα Peugeot 207 S2000 ενώ 6οι γενικής και ταχύτεροι 2WD αναδείχτηκαν οι Galli/Vozzo με ένα Citroen DS3 R3T.

Όσον αφορά την μάχη για τον τίτλο στην κατηγορία των 2WD για το ERC, εκεί επικράτησαν οι Turk/Loznar που έφεραν το Peugeot 207 R3T εμπρός από το Fiat 500 Abarth R3T των Vergnano/Argentin και κατέκτησαν τον τίτλο όπως ήταν αναμενόμενο.

Στις κυριότερες εγκαταλείψεις θα βρούμε και τους Gonon/Arlettaz, που διακρίθηκαν σε αρκετούς αγώνες του IRC φέτος, με το Subaru Impreza WRX, οι οποίοι είχαν μια πολύ μεγάλη έξοδο μόλις στην 1η ε.δ. του αγώνα ευτυχώς χωρίς κάποιος να τραυματιστεί.

Έτσι ολοκληρώθηκε και η φετινή σεζόν για το ERC με την επόμενη να αναμένεται να ξεκινήσει πολύ νωρίς την επόμενη χρονία, μόλις τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, με το Rallye Janner στην Αυστρία που παίρνει την θέση του δικού μας Ράλλυ ΕΛΠΑ, κάτι απόλυτα φυσιολογικό, μετά την 3η ΑΠΟΤΥΧΙΑ της οργάνωσης να πραγματοποιήσει τον αγώνα στα τελευταία 5 χρόνια! Επίσης αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει και με τις φήμες για "συγχώνευση" του πρωταθλήματος του ERC με αυτό του IRC εν όψει του 2013! 

Video

ERC - Rallye International du Valais 2011

ERC - Rallye International du Valais 2011