01kopecky.jpg
To Ιnternationale Janner Rallye που διεξήχθη στην Αυστρία αποτέλεσε τον 1ο γύρο του Eυρωπαικού Πρωταθλήματος Ράλλυ. Ο αγώνας που αντικατέστησε στο καλεντάρι του θεσμού το δικό μας Ράλλυ ΕΛΠΑ όπως σχεδόν κάθε χρόνο προσφερε στους συμμετέχοντες πολύ ιδιαίτερες συνθήκες οδήγησης καθώς αρκετές από τις ε.δ. του ασφάλτινου αγώνα ήταν καλυμμένες από χιόνι και πάγο και πολλοί αποκαλούν τον αγώνα σαν ένα καλό "αντίγραφο" του Ράλλυ Μόντε Κάρλο. Αρκετές οι αντιδράσεις από τα πληρώματα που συμμετέχουν στον θεσμό τα τελευταία χρόνια για την ημερομηνία του αγώνα καθώς όπως δήλωσαν δεν είχαν αρκετό χρόνο να συγκεντρώσουν το μπάτζετ που χρειαζόταν για το 2012 αλλά αυτό δεν στάθηκε τελικά εμπόδιο στους περισσότερους από αυτόυς ωστέ να δώσουν το παρόν στην πρεμιέρα του θεσμού. 

Ενημέρωση

02hanninen.jpg

03harrach.jpg

04baumschlager.jpg

05pech.jpg

11cerny.jpg

Ο αγώνας εκτός από το ERC, προσμετρούσε και για το πρωτάθλημα Τσεχίας αλλά και για το πρωτάθλημα Αυστρίας φυσικά, με αποτέλεσμα οι συμμετοχές να ξεπεράσουν αρκετά τις 100 με σχεδόν όλους τους πρωταγωνιστές των παραπάνω θεσμών να δίνουν το παρόν.

Μια σημαντική διαφορά στο φετινό ERC είναι ο τρόπος βαθμολογίας καθώς φέτος δεν είναι υποχρεοτικό σε κάποιο πλήρωμα να κάνει register στον θεσμό ώστε να βαθμολογηθεί. Αυτό έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Οι regulars των τελευταίων ετών στον θεσμό θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν πολύ σε προβολή καθώς θα βαθμολογούνται κανονικά και οι τοπικοί οδηγοί με αποτέλεσμα σε κάποιον αγώνα με "ισχυρούς" τοπικούς οι regulars του θεσμού να μην βρεθούν σε θέσεις ψηλά στην γενική και να μην πάρουν βαθμούς που ίσως αποτρέψει αρκετά από τα πληρώματα να μην συνεχίσουν στον θεσμό μετά από μια κακή αρχή. 

Από την άλλη πλευρά όμως αυτό δίνει την ευκαιρία σε όλα τα πληρώματα που συμμετέχουν στον αγώνα να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω σε επίπεδο ERC και σε συνδυασμό με την διεθνή προβολή που προσφέρει μια διάκριση στον αγώνα ίσως οδηγήσει τελικά στο να αυξηθεί το ενδιαφέρον στην εκάστωτε χώρα που διεξάγεται ο αγώνας και γιατί όχι να προκαλέσει ένα πλήρωμα να κάνει το βήμα σε διεθνές επίπεδο. Το αν τελικά αυτή η επιλογή της FIA αποδειχθεί επιτυχής όσον αφορά την έλευση περισσοτέρων συμμετοχών στον θεσμό θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Στα του αγώνα τώρα, η ομάδα της Skoda Motorsport κατέβασε 2 εργοστασιακά Fabia S2000, ένα για τους Hanninen/Markkula οι οποίοι θα ακολουθήσουν επιλεκτικούς αγώνες του ERC, και ένα για τους Kopecky/Dresler που θα ακολουθήσουν το Τσέχικο πρωτάθλημα. Όπως ήταν φυσιολογικό τα πληρώματα της ομάδας έφτασαν σε ένα εύκολο 1-2 με τον Kopecky να παίρνει την νίκη και τον Hanninen την 2η θέση. Και τα 2 πληρώματα της ομάδας ξεκίνησαν άσχημα τον αγώνα, ο μεν Kopecky "μουδιασμένα" σε χρόνους, ο δε Hanninen με λάθος επιλογή ελαστικών που τους κόστισε αρκετά σε χρόνο κυρίως στον 2ο. Από κει και έπειτα, ανέβασαν κατακόρυφα τον ρυθμό τους και έφτασαν στο 1-2 με τον Hanninen να ανεβαίνει στην 2η θέση από την 16η μετά το 1ο loop της 1ης μέρας!

Στην 3η θέση της γενικής τερμάτισαν οι περσυνοί πρωταθλητές Αυστρίας, Harrach/Schindlbacher με το Mitsubishi Lancer RS Evo IX R4 που κατάφεραν να προσπεράσουν τους Baumschlager/Wicha με το Skoda Fabia S2000 μόλις στην τελευταία ε.δ. του αγώνα και να ανέβουν στο τελευταίο σκαλί του πόντιουμ για μόλις 2 δέκατα!!! Πάντως υπάρχουν διαμαρτυρίες σχετικά με τα ελαστικά του Harrach καθώς υπάρχουν ισχυρισμοί ότι σε έλεγχο βρέθηκαν τα ελαστικά του να υπερβαίνουν το όριο καρφιών (μάξιμουμ 12 καρφιά σε επιφάνεια ελαστικού 10cm).

Την πρώτη 5άδα συμπλήρωσαν οι Pech/Uhel με Mini Cooper S2000 1.6T ενώ την νίκη στην κατηγορία των 2WD πήραν οι Cerny/Kohout με το Citroen DS3 R3T που τερμάτισαν στην 25η θέση της γενικής.

Επόμενος αγώνας του ΕRC, στις 19-21 Απριλίου με το Rally 1000 Miglia στην Ιταλία, ενώ επόμενος αγώνας του πρωταθλήματος Τσεχίας, στις 23-25 Μαρτίου με το Valasska Rally.

Video

ERC -Internationale Janner Rallye 2012

ERC -Internationale Janner Rallye 2012

ERC -Internationale Janner Rallye 2012