Το τριήμερο 19-21 Σεπτεμβρίου όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στο Ράλλυ Κύπρου, που αποτελεί τον 9ο γύρο του αναβαθμισμένου πλέον Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (ERC). Ο αριθμός των συμμετοχών είναι αρκετά ενθαρρυντικός και κίνητρο για να γεμίσουν τα βουνά πέριξ της Λευκωσίας που αποτελεί το κέντρο του αγώνα. Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού, κάποιο ράλλυ προσμετράει τόσο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όσο και στο αντίστοιχο της Μέσης Ανατολής. Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τους πρωταγωνιστές που θα «παλέψουν» για 3 ημέρες στις ειδικές του αγώνα μας.

ERC Regulars

BREEN Craig - MARTIN Scott - Peugeot 208 T16 (IRL/GBR)

Ο θριαμβευτής του φετινού Ακρόπολις ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 18 ετών, συμμετέχοντας σε αγώνες της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2011 κέρδισε το WRC Academy, γεγονός που του εξασφάλισε τη συμμετοχή στο SWRC της επόμενης χρονιάς με ένα Ford Fiesta S2000. Η κατάκτηση και αυτού του τίτλου δεν πέρασε απαρατήρητη από την Peugeot Sport, η οποία τον προσέγγισε και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας μαζί του. Πέρυσι τερμάτισε στην τρίτη θέση στο ERC και φέτος με το νέο όπλο της Γαλλικής ομάδας στοχεύει στην κατάκτησή του. Βέβαια, το έργο του είναι αρκετά δύσκολο, καθώς ο κύριος αντίπαλός του, Esapekka Lappi έχει ξεφύγει στη βαθμολογία, οπότε η νίκη στην Κύπρο είναι μονόδρομος για τον 24χρονο Ιρλανδό.

KAJETANOWICZ Kajetan - BARAN Jaroslaw - Ford Fiesta R5 (PL/PL)

Πολύτιμους βαθμούς που θα τον αναρριχήσουν στην πρώτη τριάδα του ERC σκοπεύει να συλλέξει στην πρώτη του επίσκεψη στη μεγαλόνησο ο 4-φορές πρωταθλητής Πολωνίας. Φέτος, έκανε το μεγάλο βήμα, ακολουθώντας ορισμένους αγώνες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.  Στο Ακρόπολις κατάφερε να πετύχει το καλύτερο φετινό του αποτέλεσμα στο ERC, ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς στην Πορτογαλία εγκατέλειψε και στην Τσεχία ολοκλήρωσε στην έκτη θέση.  Είναι αρκετά ταχύς και σίγουρα υποψήφιος για μια θέση στο βάθρο.

CONSANI Robert - VILMOT Maxime - Peugeot 207 S2000 (FRA/FRA)

Έκανε το ντεμπούτο του στους αγώνες το 2010 σε ηλικία 28 ετών, οδηγώντας ένα Renault Clio R3. Από τότε, οδηγάει μόνο γαλλικά αυτοκίνητα. Την ίδια χρονιά, τερμάτισε τρίτος στο Clio Trophy της χώρας του και το 2011 μεταπήδησε στο Renault Megane RS. Το 2012 ακολούθησε το IRC, κατακτώντας την κατηγορία Production, ενώ ολοκλήρωσε δεύτερος στο 2WD Cup. Πέρυσι, η χρονιά δεν κύλησε όπως το φανταζόταν, καθώς οδηγώντας και πάλι το Megane, τερμάτισε σε μόλις δύο από τους 7 αγώνες που συμμετείχε. Έτσι, φέτος οδηγεί ένα Peugeot 207 S2000, καταφέρνοντας να τερματίσει στην τέταρτη θέση στις Αζόρες και στην Ιρλανδία. Κάτι ανάλογο θέλει να πετύχει στην Κύπρο, την οποία επισκέπτεται για δεύτερη χρονιά, μετά το 2012, που είχε εγκαταλείψει από κιβώτιο. Είναι ο μοναδικός οδηγός που έχει ταξιδέψει σε όλους τους γύρους του ERC φέτος.

ORSAK Jaroslav - SMEIDLER David - Skoda Fabia S2000 (CZE/CZE)

Ξεκίνησε την καριέρα του το 2004 συμμετέχοντας με ένα Subaru Impreza σε εγχώριους αγώνες. Έκτοτε μετράει πολυάριθμες εμφανίσεις σε ράλλυ της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και της Τσεχίας. Μεγαλύτερή του επιτυχία η κατάκτηση του πρωταθλήματος ράλλυ-σπριντ της χώρας του, το 2009. Το 2013 έκανε το μεγάλο βήμα, συμμετέχοντας στο Production Cup του ERC, όπου ολοκλήρωσε τη χρονιά στη δεύτερη θέση. Φέτος, μεταπήδησε σε ένα Skoda Fabia S2000, με το οποίο έχει αγωνιστεί σε 5 αγώνες του Ευρωπαϊκού. Μάλιστα, στον αγώνα της πατρίδας του, εκμεταλλευόμενος και τις εγκαταλείψεις των πρωτοπόρων βρέθηκε μια ανάσα από το πόντιουμ, τερματίζοντας τέταρτος.

MAGALHAES Bruno - MAGALHAES Carlos - Peugeot 208 T16 (PRT/PRT)

Αναδείχθηκε πρωταθλητής Πορτογαλίας από το 2007 έως το 2009, οδηγώντας ένα Peugeot 207 S2000 κι έχοντας την υποστήριξη της Peugeot Portugal. Χάρη σε αυτή, το 2010 εμφανίστηκε σε 9 αγώνες του IRC, κερδίζοντας το Ράλλυ Αζόρες. Την επόμενη χρονιά, έκανε 7 αγώνες του πρωταθλήματος, ολοκληρώνοντας στην 11η θέση. Αυτό δε χαροποίησε ιδιαίτερα τους ιθύνοντες της τοπικής αντιπροσωπείας, οι οποίοι απέσυραν τη χορηγία και πούλησαν το 207 που μέχρι τότε παρείχαν στον 34χρονο οδηγό. Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια συμμετείχε στο πρωτάθλημα της χώρας του. Φέτος, ωστόσο, βρήκε τις κατάλληλες χορηγίες και επανήλθε στο προσκήνιο του ERC.

TLUSTAK Antonin - SKALOUD Jan - Skoda Fabia S2000 (CZE/CZE)

Από τους πιο έμπειρους οδηγούς που συμμετέχουν, έχοντας πάνω από 250 αγώνες στο ενεργητικό του. Η ταχύτητα όμως απουσιάζει για τον 32χρονο Τσέχο, ο οποίος παρ' ότι έχει αγωνιστεί σε 6 ράλλυ φέτος, μετράει συγκομιδή μόλις 6 βαθμών. Να υπογραμμίσουμε πως αυτή είναι η ένατη συνεχή χρονιά που ο Tlustak ακολουθεί το ERC, κερδίζοντας τα δικίνητα το 2009, ενώ το 2010 τερμάτισε δεύτερος, σε μια χρονιά που το πρωτάθλημα είχε απαξιωθεί. Αυτή, βέβαια, είναι η πρώτη του επίσκεψη στη μεγαλόνησο και θα επιδιώξει ένα καλό αποτέλεσμα.

VIZIN Laszlo - ZSIROS Gabor - Peugeot 207 S2000 (HUN/HUN)

Αυτή θα είναι η τέταρτη εμφάνιση του οδηγού στον αγώνα τα τελευταία χρόνια. Βρίσκεται στο χώρο των αγώνων πάνω από 30 χρόνια, συμμετέχοντας κυρίως στο πρωτάθλημα της χώρας του. Τα τελευταία χρόνια μεταπήδησε σε αγώνες του IRC και μετέπειτα του ERC.  Το πρόγραμμά του φέτος περιλαμβάνει 5 αγώνες του ERC, καθώς μετά την Κύπρο θα αγωνιστεί τόσο στην Κορσική, όσο και στην Ελβετία. Στοχεύει σε έναν τερματισμό στη δεκάδα.

HUDEC Martin - PICKA Petr - Mitsubishi Lancer Evo IX (CZE/CZE)

Αποκαλείται και ως Ken Block της Ευρώπης, λόγω του ντυσίματος, αλλά και του θεάματος που προσφέρει. Ξεκινώντας με ένα Honda Civic VTi, κέρδισε το Κύπελλο στη χώρα του το 2008. Πέρυσι αγωνίστηκε σε 3 αγώνες του WRC2, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ φέτος ακολουθεί το ERC. Μέχρι στιγμής είναι πρωτοπόρος στο Production Cup και εκεί στοχεύει να παραμείνει και μετά το τέλος του Ράλλυ Κύπρου. Θα δυσκολευτεί στις χωμάτινες επιφάνειες των ειδικών, στις οποίες ο αντίπαλός του Pushkar θα έχει πλεονέκτημα, ωστόσο δε θα τα παρατήσει εύκολα. Αξίζει να τον χαιρετήσετε στο Service Park, καθώς θα χαρεί ιδιαίτερα και είναι πολύ φιλικός.

PUSHKAR Vitaliy - MISHYN Ivan - Mitsubishi Lancer Evo X (UKR/UKR)

Ξεκινώντας την καριέρα του στην Ουκρανία το 2009, ο 27χρονος οδηγός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο IRC το 2011 στον αγώνα της πατρίδας του. Τις επόμενες δύο χρονιές οι εμφανίσεις του στο IRC και μετέπειτα στο συγχωνευμένο ERC, αυξήθηκαν. Φέτος, επιδιώκει να κατακτήσει το Production Cup. Μετά τη νίκη του στο Ακρόπολις, στοχεύει σε άλλον ένα θρίαμβο που θα τον φέρει στην κορυφή της κατηγορίας.

RANGA Peter - CZAKO Janek Janow - Mitsubishi Lancer Evo IX R4 (HUN/HUN)

Αυτή θα είναι η παρθενική του εμφάνιση σε αγώνα εκτός Ουγγαρίας. Ο 29χρονος οδηγός συμμετέχει σε αγώνες της χώρας του (κυρίως σπριντ) με Mitsubishi Lancer ένατης γενιάς και στην πρώτη του εμφάνιση στην Κύπρο, ευελπιστεί σε ένα καλό αποτέλεσμα στο Production Cup.

TUSHKANOVA Inessa - Mitsubishi Lancer Evo X (UKR)

Είναι διάσημη περισσότερο για την ομορφιά, παρά για την ταχύτητα. Το 27χρονο πλέον μοντέλο από την Ουκρανία, αποφάσισε να ασχοληθεί με τους αγώνες το 2008, οδηγώντας ένα Subaru Impreza σε αγώνες της χώρας της. Τα επόμενα χρόνια οδήγησε Mitsubishi Lancer Evo IX σε αγώνες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ το ντεμπούτο της στο ERC έγινε στο Ράλλυ Πολωνίας το 2012, όπου τερμάτισε τέταρτη στην κλάση της. Το 2013 αγωνίστηκε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό Volkswagen Cup της Ρωσίας, ενώ φέτος κοσμεί με την παρουσία της επιλεγμένους αγώνες του ERC. Στοχεύει σε νίκη στην κατηγορία των γυναικών, προκειμένου να μείνει ζωντανή στη διεκδίκηση του τίτλου. Αν και η πρωτοπόρος Stratieva απουσιάζει, το έργο της θα είναι δύσκολο, καθώς έχει να αντιμετωπίσει την σαφώς πιο έμπειρη Edith Weiss.

BESSENYEY Zoltan - NYIRFAS Yulianna - Honda Civic Type R R3 (HUN/HUN)

Μονόδρομος είναι η νίκη για τον Ούγγρο δημοσιογράφο στην κατηγορία των δικίνητων. Ένας τραυματισμός στον αστράγαλο, δεν του επέτρεψε να συμμετέχει στο Barum Rally. Βρίσκεται 15 βαθμούς πίσω από τον εντυπωσιακό φέτος Γάλλο, Stephane Lefebvre και είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να φύγει νικητής από το νησί, λαμβάνοντας υπόψη πως οι κύριοι του αντίπαλοι στην κατηγορία απουσιάζουν. Να σημειωθεί πως πέρυσι είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στην κατηγορία.

 

MERC Regulars

AL ATTIYAH Nasser - BERNACCHINI Giovanni - Ford Fiesta RRC (QAT/ITA)

Τα λόγια είναι περιττά για τον 9 φορές πρωταθλητή Μέσης Ανατολής. Βρίσκεται 24 βαθμούς εμπρός από τους διώκτες του στη βαθμολογία, με δύο αγώνες να απομένουν και μόνο με θαύμα θα χάσει τον 10ο τίτλο του. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως σε 72 εκκινήσεις σε αγώνες τουMERC, μετράει 53 (!) νίκες. Παράλληλα, έχει κερδίσει 3 φορές το Ράλλυ Κύπρου τα τελευταία 4 χρόνια και είναι μεγάλο φαβορί και φέτος.

AL QASSIMI Skh. Khalid - PATTERSON Chris - Citroen DS3 RRC (UAE/GBR)

Με σκοπό τη νίκη ταξιδεύει στη μεγαλόνησο ο 42χρονος οδηγός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πέρυσι έχασε από τον Nasser Al-Attiyah, αλλά φέτος, στην πέμπτη του επίσκεψη στο νησί ευελπιστεί να φύγει με τους 25 βαθμούς της πρώτης θέσης, κάτι που με «στραβοπάτημα» του Al Attiyah θα τον διατηρήσει ζωντανό στη μάχη για τον τίτλο του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής. Τελευταία νίκη του οδηγού σε αγώνα του MERC ήταν στο Dubai το 2010, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως το 2004 κατέκτησε το ένα και μοναδικό πρωτάθλημά του μέχρι τώρα.

AL KUWARI Abdulaziz - DUFFY Killian - Ford Fiesta RRC (QAT/IRL)

Ξεκίνησε την καριέρα του το 2003 συμμετέχοντας με ένα Lancer έκτης γενιάς σε αγώνες της χώρας του. Αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Κατάρ τρεις φορές (2010,2011,2012), ενώ την περσινή χρονιά έχασε στο νήμα το WRC2 από τον Kubica. Στο ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο (Ράλλυ Ακρόπολις 2012) «τσίμπησε» τον πρώτο του βαθμό οδηγώντας ένα Mini Cooper WRC. Φέτος, αν και ταλαιπωρήθηκε στην εύρεση χορηγών, ακολουθεί επιλεγμένους αγώνες του WRC2 και του MERC. Στόχος του το βάθρο, κάτι που είχε πετύχει την περσινή χρονιά, τερματίζοντας τρίτος.

AL RAJHI Yazeed - ORR Michael - Ford Fiesta RRC (KSA/GBR)

Ο Σαουδάραβας είναι ένας από τους πιο αγαπημένους οδηγούς τόσο των Ελλήνων, όσο και των Κύπριων. Οδηγεί πάντα θεαματικά, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει δείξει σημάδια βελτίωσης, καθώς βρίσκεται υπό την καθοδήγηση του γνωστού Γάλλου πρωταθλητή Ευρώπης, Simon Jean-Joseph. Στο MERC ισοβαθμεί στην τέταρτη θέση με τον Abdullah Al-Qassimi, κάτι που δεν του επιτρέπει να κάνει όνειρα για τίτλο, ενώ φέτος ακολουθεί και το WRC2,  στο οποίο φιγουράρει στην όγδοη θέση, τερματίζοντας στο βάθρο στον αγώνα της Πολωνίας. Στόχος του στην Κύπρο ο τερματισμός σε μια καλή θέση, κάτι που δεν έχει καταφέρει τα δύο προηγούμενα χρόνια που ταξίδεψε στο νησί.

AL KUWARI Abdulla - ARENA Nicola - Ford Fiesta R5 (QAT/ITA)

Έχοντας εμφανιστεί αρκετά χρόνια σε αγώνες του MERC, οδηγώντας κυρίως Mitsubishi, ο 40χρονος Al Kuwari, φέτος μεταπήδησε σε ένα Ford Fiesta R5. Παρ ‘όλα αυτά, η ταχύτητα λείπει από τον περσινό πρωταθλητή του Κατάρ. Αυτή θα είναι η δεύτερή του εμφάνιση στην Κύπρο, καθώς το 2013 τερμάτισε όγδοος γενικής και τρίτος στην κατηγορία του. Ελπίζει σε έναν τερματισμό στην πρώτη εξάδα.

AL THEFIRI Mshari - Mitsubishi Lancer Evo X (KWT)

Από το 2006 εμφανίζεται σε επιλεγμένους αγώνες του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής. Έρχεται στη μεγαλόνησο με σκοπό να υπερασπιστεί τον περσινό τίτλο στο Group N (MERC). Φέτος προηγείται και πάλι στην κατηγορία, ωστόσο ένα καλό αποτέλεσμα στην Κύπρο θα τον θέσει αυτόματα πρωταθλητή, με ένα γύρο να απομένει. Πέρυσι, ο 32χρονος οδηγός από το Κουβέιτ είχε βγει εκτός δρόμου και δεν ολοκλήρωσε την προσπάθειά του στον αγώνα.

AL ATTIYAH Khalifa -HUSSEIN Adel - Mitsubishi Lancer Evo X (QAT/QAT)

Με σκοπό να διατηρηθεί ζωντανός στη μάχη του Group N θα εμφανιστεί στην Κύπρο ο οδηγός από το Κατάρ. Απέχει 24 βαθμούς από την κορυφή και ευελπιστεί να διπλασιάσει τις νίκες του στην κατηγορία. Ο αγώνας του Λιβάνου απεδείχθη καταστροφικός για τον ίδιο, καθώς το Evo X του πήρε φωτιά, φεύγοντας έτσι με «άδεια χέρια» από τον μοναδικό ασφάλτινο αγώνα του πρωταθλήματος.

ZAIDAN Nada - DIENIES Beata Martina - Subaru Impreza (QAT/HUN)

Η κοπέλα από το Κατάρ ακολουθεί φέτος όλο το MERC και ισοβαθμεί με την Edith Weiss στην τρίτη θέση του Ν. Μπορεί η ταχύτητα να λείπει από την Zaidan, ωστόσο η σταθερότητα που την διακατέχει της επιτρέπει να κάνει όνειρα για πολύτιμους βαθμούς στην Κύπρο. Στο πρωτάθλημα της χώρας της κι ενώ έχουν ολοκληρωθεί δύο αγώνες, φιγουράρει στην τρίτη θέση.

WEISS Edith - PSARAKI Vicky - Mitsubishi Lancer Evo IX (D/GRE)

Η οδηγός από τη Γερμανία ξεκίνησε την εμπλοκή της με το μηχανοκίνητο αθλητισμό το 1985, συμμετέχοντας σε αγώνες της Γερμανίας. Έπειτα, έλαβε μέρος σε αγώνες ταχύτητας και αναβάσεων, ενώ πρώτος αγώνας του Παγκοσμίου ήταν το Ράλλυ Μόντε Κάρλο το 1994.Τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε σε διάφορα ράλλυ της Κεντρικής Ευρώπης και του WRC. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στο Πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής καθώς και σε χωμάτινους αγώνες του Παγκοσμίου. Φέτος φιγουράρει στην τρίτη θέση του Group N στο MERC και στοχεύει να συγκεντρώσει πολύτιμους βαθμούς που θα τη διατηρήσουν σε τροχιά βάθρου.

 

Οι κυριότερες Κυπριακές συμμετοχές

"CHIPS" - PIERI Elena - Mitsubishi Lancer Evo IX (CYP/CYP)

Μόνιμος πρωταθλητής τα τελευταία χρόνια στο νησί, ο "Chips" ή κατά κόσμον Κώστας Γεωργίου είναι το μεγάλο φαβορί για νίκη στον αγώνα του κυπριακού πρωταθλήματος. Κάτι το οποίο επιθυμεί διακαώς, προκειμένου να σκαρφαλώσει και πάλι στην κορυφή της βαθμολογίας. Βέβαια, η εμπειρία του από τον αγώνα, του επιτρέπει να κάνει όνειρα ακόμη και για κατάκτηση της πρώτης θέσης στο ERC Production Cup, γεγονός που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα όλους τους Κύπριους φίλους του αθλήματος.

POLYKARPOU Panicos - WINTER Gerald - Mitsubishi Lancer Evo IX (CYP/AUT)

Σε ηλικία μόλις 20 ετών, κέρδισε το Παγκύπριο Πρωτάθλημα χωμάτινου σπριντ, όντας ο νεότερος οδηγός που κερδίζει το θεσμό στην Κύπρο. Οι σπουδές του στην Ελλάδα, δεν του επέτρεψαν να ακολουθήσει κάποιο συγκεκριμένο θεσμό, εμφανίστηκε όμως στο Ράλλυ Κύπρου το 2012 με ένα Citroen DS3 R3T, κερδίζοντας την κατηγορία του. Μετά από αυτή του την επιτυχία, φέτος η Αυστριακή κάτοχος του αυτοκινήτου Jaga Team, τον επέλεξε ως τον εκπρόσωπό της στο JWRC. Η αρχή έγινε από την Πορτογαλία, όπου ο Πολυκάρπου τερμάτισε ένατος, έχοντας να αντιμετωπίσει σαφώς πιο έμπειρους αντιπάλους. Στην Πολωνία, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς είχε ένα ατύχημα, που του στέρησε τη συμμετοχή του στους επόμενους αγώνες. Στον εθνικό μας αγώνα, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει.

ANTONIOU Stavros - "Chips jr" - Mitsubishi Lancer Evo IX (CYP/CYP)

Ο δευτεραθλητής Κύπρου τα τελευταία χρόνια φιγουράρει στην τρίτη θέση του κυπριακού πρωταθλήματος και οι 16 βαθμοί που τον χωρίζουν από την κορυφή, σε συνδυασμό με τον αυξημένο συντελεστή, του επιτρέπουν να κάνει βλέψεις για την κορυφή. Βέβαια, τελευταία φορά που έφυγε θριαμβευτής από αγώνα του πρωταθλήματος ήταν το 2011. Λέτε να το ξανακάνει και να βάλει φωτιά στην υπόθεση τίτλος;

PAPASAVVAS Demetris - CHRISTOFOROU Iraklis - Mitsubishi Lancer Evo X (CYP/CYP)

Συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στους αγώνες με τετρακίνητα αυτοκίνητα. Πέρυσι τερμάτισε τρίτος στο συγχωνευμένο πλέον πρωτάθλημα, κερδίζοντας το Ράλλυ Αφροδίτης. Στην τελευταία του εμφάνιση στον αγώνα, το 2012, δεν ολοκλήρωσε την προσπάθειά του, καθώς εγκατέλειψε μόλις δύο ειδικές πριν το τέλος, όντας τρίτος μεταξύ των Κυπρίων. Φέτος, ο 47χρονος οδηγός στοχεύει να τερματίσει στην τριάδα μεταξύ των Κυπριακών πληρωμάτων.

KYRIACOU Kyriacos - ARISTIDOU Christos - Subaru Impreza R4 (CYP/CYP)

Προέρχεται από 3 συνεχείς εγκαταλείψεις στο Ράλλυ Κύπρου (2008,2012,2013). Τη φετινή χρονιά, έχοντας ένα νέο «όπλο» στην κατοχή του, το ex-Top Run Subaru Impreza R4, ο 42χρονος οδηγός επιδιώκει να τερματίσει πρώτος μεταξύ των τοπικών πληρωμάτων, προσφέροντας παράλληλα θέαμα στους χιλιάδες θεατές που αναμένεται να κατακλύσουν τις ειδικές διαδρομές. Αυτή θα είναι η πρώτη εμφάνιση του Κυριάκου στη χώρα του, καθώς δύο φορές ταξίδεψε μέχρι την Ελλάδα προκειμένου να συμμετέχει σε δύο αγώνες του πρωταθλήματος. Στο χωμάτινο, μάλιστα, σκέλος του Ράλλυ Ακρόπολις, τερμάτισε στην τρίτη θέση.

TINGIRIDES Constantinos - SHIALOS Panayiotis - Mitsubishi Lancer Evo IX (CYP/CYP)

Δυναμικό comeback αναμένεται να κάνει στον εθνικό μας αγώνα ο Τιγγιρίδης, ο οποίος επιστρέφει στο Ράλλυ Κύπρου μετά από 3 χρόνια απουσίας. Έχοντας στην κατοχή του το ex-Πίτσος Mitsubishi (δεύτερος στο ελληνικό πρωτάθλημα το 2008), ο 3 φορές πρωταθλητής αναμένεται να πρωταγωνιστήσει. Καθοριστικό ρόλο, βέβαια, θα διαδραματίσει και το γεγονός πως βρίσκεται εκτός μπάκετ 3 χρόνια, με εξαίρεση έναν αγώνα που έκανε τον περσινό Μάη. Όπως και να 'χει, οι συμπατριώτες του περιμένουν να απολαύσουν μεγάλη κόντρα για την κορυφή του κυπριακού αγώνα.

PANTELI Petros - ALEXANDROU George - Mitsubishi Lancer Evo X (CYP/CYP)

Συμμετείχε τα τρία τελευταία χρόνια στο  Ράλλυ Κύπρου, χωρίς όμως να ευτυχήσει να αντικρίσει τη ράμπα του τερματισμού. Τα τελευταία δύο χρόνια τερμάτισε πέμπτος στο πρωτάθλημα, θέση στην οποία βρίσκεται και μέχρι στιγμής φέτος. Στον προηγούμενο γύρο του πρωταθλήματος τερμάτισε δεύτερος και κάτι αντίστοιχο θα επιδιώξει και στο Ράλλυ Κύπρου.

POSEDIAS Michalis - CHRISTOPHI Phanos - Mitsubishi Lancer Evo X (CYP/CYP)

Μόνιμος ...τετρακίνητος τα τελευταία χρόνια, ο Ποσείδιας σκοπεύει να τερματίσει στο πέμπτο Ράλλυ Κύπρου της καριέρας του. Κι αυτό, γιατί στο παρελθόν, μόνο μία φορά το κατάφερε, καθώς διάφορες ατυχίες του στέρησαν τη χαρά του τερματισμού. Σίγουρα, η τρίτη θέση στο Tour of Cyprus ανέβασε την ψυχολογία του οδηγού, ο οποίος αναμένεται να κινηθεί σβέλτα στις ειδικές διαδρομές της Λευκωσίας.

DEMOSTHENOUS Christos - LAOS Pambos - Mitsubishi Lancer Evo IX (CYP/CYP)

Το 2012 αναδείχθηκε πρωταθλητής στο χωμάτινο πρωτάθλημα ταχύτητας, οδηγώντας ένα Mitsubishi Lancer Evo VI. Τον τελευταίο καιρό είναι αρκετά ...φορμαρισμένος, καθώς στους 4 τελευταίους αγώνες μετράει 2 νίκες και 3 θέσεις στο βάθρο. Μέχρι στιγμής φιγουράρει στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος και μαθηματικά έχει ελπίδες για τίτλο. Αυτή θα είναι η δεύτερη συμμετοχή του 31χρονου οδηγού στο Ράλλυ Κύπρου, ύστερα από την περσινή αποτυχημένη (εγκατέλειψε) προσπάθεια.

PAPHITIS George - VASSILIOU Michael - Mitsubishi Lancer Evo IX (CYP/CYP)

Για τρίτη χρονιά δηλώνει παρών στον εθνικό μας αγώνα ο Παφίτης. Από το 2008 έως και το 2012 συμμετείχε με Subaru Impreza N12, ενώ μόλις πέρυσι μεταπήδησε στο Mitsubishi Lancer Evo IX, με το οποίο θα τρέξει και στον αγώνα. Την περσινή χρονιά ήταν άτυχος, καθώς λίγο πριν το τέλος, η προσπάθειά του έληξε άδοξα, εγκαταλείποντας από κινητήρα. Το προσεχές Σαββατοκύριακο επιδιώκει να συλλέξει πολύτιμους πόντους για το Κυπριακό πρωτάθλημα (θυμίζουμε ο αγώνας προσμετράει με συντελεστή 2.2) που θα τον αναρριχήσουν υψηλότερα από την έβδομη θέση στην οποία βρίσκεται.

ZENONOS Costas - LAOS Savvas - Mitsubishi Lancer Evo IX (CYP/CYP)

Συμμετείχε για αρκετά χρόνια με Honda Civic ενώ από το 2010 μεταπήδησε στο Lancer ένατης γενιάς. Ο φετινός πρωτοπόρος του πρωταθλήματος στοχεύει να παραμείνει στην κορυφή και μετά την προσεχή Κυριακή. Το έργο του θα είναι δύσκολο, καθώς όλοι οι πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος και όχι μόνο δηλώνουν παρών στον αγώνα. Το 2012 είχε τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα και φέτος πάει για το κάτι παραπάνω. Αναμένουμε μεγάλες μάχες για την κορυφή!

PANAYIOTOU Marios - PANAYIOTOU Marios E - Mitsubishi Lancer Evo IX (CYP/CYP)

Συμμετέχει κυρίως στους μικρούς αγώνες του χωμάτινου πρωταθλήματος ταχύτητας, ωστόσο, φέτος αποφάσισε να συμμετέχει στον ευρωπαϊκό αγώνα της Κύπρου. Στο πρωτάθλημα ταχύτητας βρίσκεται στην κορυφή, πετυχαίνοντας 3 νίκες στους 4 αγώνες που έχει αγωνιστεί. Αν και δεν έχει εμπειρία από μεγάλους αγώνες, θα αγωνιστεί με σκοπό την ευχαρίστηση.

PAVLOU Pavlos - PAVLOU Elena - Mitsubishi Lancer Evo X (CYP/CYP)

Συμμετέχοντας αρκετά χρόνια με Subaru Impreza, το 2012 απέκτησε ένα Mitsubishi Lancer Evo X, με το οποίο θα εμφανιστεί στον εθνικό μας αγώνα. Η πρώτη του απόπειρα στη γειτονική Ελλάδα δε στέφθηκε με επιτυχία, καθώς στην πρώτη κιόλας ειδική του χωμάτινου Ακρόπολις, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει από πρόβλημα στο τούρμπο. Στην επιστροφή του στο Ράλλυ Κύπρου, μετά από 6 χρόνια, στοχεύει στον τερματισμό σε μια αξιοπρεπή θέση.

ODYSSEOS Odysseas - PHASARIA Alexandra - Subaru Impreza (CYP/CYP)

Με το γνωστό λευκό Impreza θα αγωνιστεί και φέτος ο 33χρονος οδηγός. Το 2013, η παρθενική του εμφάνιση στο Ράλλυ Κύπρου ήταν αρκετά επιτυχημένη, καθώς τερμάτισε 9ος στον αγώνα. Τη φετινή χρονιά, στοχεύει σε κάτι ανάλογο, παρ ‘ότι προέρχεται από απραξία 9 περίπου μηνών.

CONSTANTINOU Doros - ARISTODEMOU Toullis - Suzuki Swift Sport (CYP/CYP)

Οδηγεί το μικρό, αλλά θεαματικό Suzuki Swift Sport από το  2010, κάνοντας όμως λίγους αγώνες κάθε χρονιά. Στο μοναδικό αγώνα που εμφανίστηκε φέτος, τερμάτισε πρώτος στην κατηγορία του. Σκοπός είναι να ευχαριστηθεί τον αγώνα και οι όποιοι βαθμοί έρθουν, θα είναι ευπρόσδεκτοι, καθώς θα τον αναρριχήσουν στη βαθμολογία της κατηγορίας του.

PANTELI Chrysostomos  - CONSTANTINOU Constantinos - Toyota Yaris (CYP/CYP)

Σε μια αξιοπρεπή εμφάνιση στοχεύει ο οδηγός στην επιστροφή του στο συγκεκριμένο αγώνα, μετά από 4 χρόνια απουσίας. Τα τελευταία χρόνια οδηγεί το Toyota Yaris σε επιλεγμένους αγώνες του Κυπριακού πρωταθλήματος, καθώς και στο χωμάτινο πρωτάθλημα ταχύτητας. Στόχος να ανταμείψει με θέαμα τους θεατές που θα βρεθούν στις ειδικές και θα χειροκροτήσουν τις προσπάθειες των πληρωμάτων.

KAROUSIOU Soteris - KAROUSIOU Christos - Honda Civic EP 3 (CYP/CYP)

Αγωνιζόμενος από το 2010 με Honda Civic, εμφανίζεται για παρθενική φορά στον εθνικό μας αγώνα και επιστρέφει στα ράλλυ μετά από 10 μήνες απουσίας. Θα κυνηγήσει ένα καλό πλασάρισμα στην κατηγορία των δικίνητων, αν και γνωρίζει πως το έργο του θα είναι δύσκολο με το προηγούμενης γενιάς Civic.

"NICK" - OAKLEY Andy - Opel Corsa (CYP/GBR)

Ένας ακόμη οδηγός που θα βρεθεί για παρθενική φορά στη ράμπα της εκκίνησης του Ράλλυ Κύπρου. Μέχρι το 2012 οδηγούσε Volkswagen Golf, ενώ από το 2013 οδηγεί το δικίνητο Opel Corsa. Εμφανίζεται κυρίως σε αγώνες του πρωταθλήματος ταχύτητας, γεγονός που συνεπάγεται πως δεν έχει μεγάλη εμπειρία από αγώνες μακράς διαρκείας. Βέβαια, πέρυσι αναδείχθηκε πρωταθλητής στην κατηγορία δικίνητων και σίγουρα στην Κύπρο θα διεκδικήσει με αξιώσεις την πρώτη θέση στην κατηγορία.

MOROZOV Dimi - "Zoli" - Suzuki Swift Sport (RUS/HUN)

Έχοντας εμπλακεί με τους αγώνες σε σχετικά μεγάλη ηλικία, πριν 12 χρόνια συμμετείχε με ένα Lada Samara στο Russian Ice Cup που διεξάγεται σε πίστα. Η παρθενική του επαφή με τα ράλλυ έγινε το φετινό Φεβρουάριο όπου συμμετείχε στο Tiger Rally με το Suzuki Swift Sport που αποκτήθηκε από την Ιταλία. Στο Κυπριακό πρωτάθλημα ηγείται της κατηγορίας RC4, απέχοντας 30 βαθμούς από το δεύτερο Μάριο Σταύρου, ο οποίος όμως δε συμμετέχει στον αγώνα.