oepa.png Η έρευνα διενεργήθηκε διαδικτυακά από sites που ασχολούνται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Την έρευνα ανέλαβε η εταιρία BitsnBytes. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1923 άνθρωποι. Ολοκληρωμένα θεωρήθηκαν 1914 απαντημένα ερωτηματολόγια.
Στη διάρκεια της παρουσίασης έγινε γνωστό ότι η Ομάδα Εργασίας θα παύσει τις εργασίες της ενώ ακολούθησε αναλυτικό Δελτίο Τύπου που θα δείτε στη συνέχεια.

Επισημάνσεις

Περισσότεροι από τους μισούς που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δήλωσαν ότι έχουν λάβει μέρος σε ελληνικό αγώνα. Φαίνεται δηλαδή ότι μεγάλο μέρος του κόσμου που δεν έχει επαφή με τους αγώνες δεν νιώθει ότι αυτή η προσπάθεια τον αφορά. Τούτο αποδεικνύει μια εσωστρέφεια του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Οι 831 έγκυρες απαντήσεις συμμετεχόντων που δεν έχουν λάβει μέρος σε ελληνικούς αγώνες (επιθυμητά θα θέλαμε 1000), αλλά κυρίως η μη στάθμιση και σύγκριση του δείγματος περιορίζουν σε μικρό βαθμό την αξιοπιστία της έρευνας. Ωστόσο επειδή η ίδια είναι επικεντρωμένη στην άποψη και όχι την πρόβλεψη, θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα της μπορούν να θεωρηθούν αξιοποιήσιμα.

Οι απαντήσεις του ερωτηματολογίου από αγωνιζόμενους και μη, παρουσίασε μεγάλη ομοιογένεια στις περισσότερες ερωτήσεις. Ωστόσο η μεγάλη απόκλιση που εμφανίστηκε στις απαντήσεις αξιολόγησης μας οδήγησε στο να δημιουργήσουμε ξεχωριστό παράρτημα για τις δύο κατηγορίες σε σχέση με τις συγκεκριμένες απαντήσεις.

Κύρια συμπεράσματα

1. Οι αγωνιζόμενοι από τη μία πλευρά και οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού από την άλλη δεν έχουν κοινή σκέψη. Η άποψη τους για το τι φταίει αλλά και το τι πρέπει να αναβαθμιστεί απέχει κατά περίπτωση.

2. Όλοι τους όμως συμφωνούν πως το πρόβλημα της προβολής είναι το μεγαλύτερο και πως ο κυριότερος τρόπος αντιμετώπισης του είναι οι τηλεοπτικές μεταδόσεις υλικού που θα παρουσιάζει όλες τις εκφάνσεις των αγωνιστικών δραστηριοτήτων.

3. Υπάρχει μια σαφής διαφοροποίηση της αξίας που δίνουν οι αγωνιζόμενοι στους αγώνες πίστας (ταχύτητας-μονοθέσιων-καρτ). Αγωνιζόμενοι και θεατές ζητούν αναβάθμιση αυτών των πρωταθλημάτων αλλά οι αγωνιζόμενοι δεν έχουν την ίδια προτίμηση με τους θεατές ως προς το είδος των αγώνων. Από αυτό εξάγεται πως η ύπαρξη πραγματικής πίστας αγώνων είναι το κύριο ζητούμενο για τους θεατές.

4. Συνεπάγεται πως για να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των θεατών χρειάζεται θέσπιση νέων προκηρύξεων και μέτρων που θα διαθέτουν φαντασία και που θα αναδείξουν νέα ταλέντα με νέες δυνατότητες.

5. Δεδομένου της απάντησης αυτών που δεν έχουν συμμετάσχει σε αγώνα αυτοκινήτου, χρειάζεται η δημιουργία και η υποστήριξη Εθνικής ομάδας μηχανοκίνητου με ινδαλματικό προορισμό.

6. Εξαιρετικά αξιοσημείωτο είναι πως το 33% των φιλάθλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού δεν γνωρίζει σε ποιες τηλεοπτικές εκπομπές μεταδίδεται υλικό από αγώνες αυτοκινήτου και το 55% ΔΕΝ επιθυμεί να συμμετάσχει σε ελληνικούς αγώνες.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα www.oepa.gr και είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, προς χρήση και αξιολόγηση.

(Μπορείτε να δείτε το αρχείο της έρευνας και από το R40)



Παύση εργασιών της Ο.Ε.Π.Α.

Ανακοινώθηκαν χθες τα αναλυτικά αποτελέσματα της δημογραφικής έρευνας με πρώτο και κύριο συμπέρασμα την ανεπαρκή προβολή των Ελληνικών αγώνων.

Από την στιγμή της σύστασης της ΟΕΠΑ, τα μέλη της επιδόθηκαν σε ένα άνευ προηγουμένου αγώνα για την βελτίωση της προβολής του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Συνεργάστηκαν, μελέτησαν, επιστράτευσαν την πείρα και τις γνώσεις τους, χρησιμοποίησαν πολύτιμες προσωπικές γνωριμίες και με συνέπεια πρότειναν αλλαγές και λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα, ενώ παράλληλα προχώρησαν σε προετοιμασίες και εξασφαλίσεις οργάνωσης σημαντικών εκδηλώσεων. Εργάστηκαν σχεδόν επαγγελματικά, συχνά σε βάρος δικών τους επαγγελματικών, κοινωνικών και οικογενειακών υποχρεώσεων.

Σχετικά υπενθυμίζονται τα εξής:
• Εκπρόσωποι της ΟΕΠΑ συμμετείχαν σε συνεδρίαση της ΕΘΕΑ της 19/10/2008 όπου ανέπτυξαν θέσεις, προτάσεις και σχεδιασμό τις οποίες τότε η ΕΘΕΑ απεδέχθη.
• Η ΟΕΠΑ την 17η Δεκεμβρίου 2008 απέστειλε επιστολή στην ΕΘΕΑ στην οποία ανακεφαλαίωνε αυτές τις προτάσεις ώστε να περιληφθούν στην προκήρυξη του 2009. (Όλη η αλληλογραφία στο www.oepa.gr )

Στην τετράμηνη διάρκεια αυτών των εργασιών, συχνά προέκυψε το ερώτημα: “Ακούει κανείς? Μας έχουν πάρει στα σοβαρά?»
Στην τελευταία συνεδρίαση της ΟΕΠΑ, τα μέλη της με λύπη διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, πως καμία από τις υποβληθείσες προτάσεις δεν περιελήφθη στις προκηρύξεις του 2009 και ότι δεν υπήρξε ποτέ έγγραφη απάντηση της ΕΘΕΑ προς την επιτροπή, που ουσιαστικά θα αναγνώριζε και το έργο της.

Φιλοδοξούσαμε η ΟΕΠΑ να μην είναι μια επιτροπή σαν τις άλλες που «θα εισηγηθεί 100, θα κάνουμε το ένα». Έτσι αλγεινή εντύπωση, μεταξύ των άλλων, μας προκάλεσε το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε προς την κατεύθυνση της μετάδοσης των αγώνων ταχύτητας από την ΕΡΤ, μια επιτυχία της ΟΕΠΑ την οποία το σπορ θα έπρεπε να έχει εκμεταλλευτεί άμεσα. Και σαν επιβεβαίωση ήρθε η μη προσέλευση, ούτε καν ενός μέλους της ΕΘ.Ε.Α. στην χθεσινή παρουσίαση των τόσο σημαντικών αποτελεσμάτων της δημογραφικής έρευνας.

Κατά συνέπεια, τα μέλη της ΟΕΠΑ θεωρώντας πως δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα χωρίς την ανάλογη υποδοχή και συνεργασία, αποφασίζουν την παύση εργασιών της επιτροπής.
Έχουμε πάντα την ελπίδα, ότι τουλάχιστον την ύστατη στιγμή, και συγκεκριμένα στην σημερινή συνεδρίαση της ΕΘ.Ε.Α. με θέμα τις λεπτομέρειες των προκηρύξεων, θα ληφθούν υπ’ όψιν οι διαπιστωμένες ανάγκες προβολής των Ελληνικών αγώνων και θα υπάρξουν οι ανάλογες υλοποιήσεις.

Τα μέλη της ΟΕΠΑ
• Βασιλογιάννης Κώστας
• Βασιλόπουλος Θανάσης
• Βελάνης Βασίλης
• Ζακχαίος Νίκος
• Κουρτέσης Χαράλαμπος
• Πλατής Χρήστος

(Δελτίο Τύπου)