ΑΛΑ Με τον εκπληκτικό αριθμό των 130 συμμετοχών ολοκληρώνεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναβάσεων.
Στη γνωστή διαδρομή της Ριτσώνας, μήκους 3,6 χλμ., που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει πάνω από 40.000 θεατές, άνθρωποι και αυτοκίνητα θα αναμετρηθούν με το χρόνο, στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν όχι μόνο τη νίκη, αλλά και πρωταθλήματα, κύπελλα και έπαθλα κατηγοριών και κλάσεων, στον μεγάλο τελικό της χρονιάς.

Πιθανόν σε κάποιες κατηγορίες οι τίτλοι να έχουν κριθεί, όμως η συμμετοχή και η διάκριση στη δύσκολή και τεχνική, βουνίσια διαδρομή που άνδρωσε γενιές και γενιές οδηγών από το 1956 έως σήμερα, παραμένει όνειρο κάθε αγωνιζόμενου.

Άρρηκτα δεμένη με την Ιστορία των Ελληνικών Αγώνων Αυτοκινήτου, η Ριτσώνα παραμένει ένας αγώνας-δυναμόμετρο για ανθρώπους και μηχανές. Κάθε μια από τις 19 στροφές της, κάθε βράχος, κάθε μπαριέρα, κάθε σπιθαμή ασφάλτου, εάν είχαν φωνή θα μπορούσαν να διηγηθούν αμέτρητες ιστορίες αγωνίας και πάθους και να περιγράψουν αλησμόνητες σκηνές θρίλερ.

Αυτή ήταν πάντα η Ριτσώνα. Το «μαγικό βουνό» των Ελληνικών αγώνων, η έδρα όλων των αγωνιζόμενων, το γήπεδο των φανατικών θαυμαστών του σπορ στην Ελλάδα.

Η φετινή αγωνιστική εκδήλωση, λοιπόν, που διοργανώνει για πολλοστή φορά η Αγωνιστική Λέσχης Αυτοκινήτου και το πολύπειρο επιτελείο της, σε συνεργασία με το Αγωνιστικό ΕΛΠΑ, δεν υπόσχεται θαύματα. Υπόσχεται να κάνει έναν άψογο αγώνα με κάποιες καινοτομίες και εκπλήξεις που θα νοστιμίσουν τη ήδη τέλεια συνταγή.

Μια από αυτές είναι τα πανέμορφα Ιστορικά αυτοκίνητα της κατηγορίας «Regularity» που θα αναμετρηθούν με το βουνό σε δικό τους αγώνα ακριβείας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρωταθληματικού, δίνοντας την ευκαιρία στους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού να απολαύσουν από κοντά και εν δράσει, πανέμορφα τετράτροχα του παρελθόντος, είτε αγωνιστικά, είτε παραγωγής.

Μείνετε συντονισμένοι, λοιπόν και παράλληλα ετοιμάστε τον εξοπλισμό σας για πικ-νικ στο πευκοδάσος. Η Ριτσώνα, απέχει χρονικά λιγότερο από 20 ημέρες και σε απόσταση λιγότερο από 90 χλμ. από την Αθήνα, μ’ άλλα λόγια είναι πολύ κοντά, για να αγνοηθεί!

pdf ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Σημειώσεις

Τίτλος: Ανάβαση Ριτσώνας Ημ/νια: 1 & 2 Δεκεμβρίου 2012
Οργάνωση: Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου (Α.Λ.Α.)
Απόσταση (από Αθήνα): 87 χλμ., δίπλα στη Χαλκίδα Μήκος: 3,599 μ.
Στροφές: 19
Υψομετρική διαφορά (Εκκίνησης-Τερματισμού): 217 μ.
Πρώτη διοργάνωση: 1956 (με μήκος 4,5 χλμ.)
Πρώτος νικητής (1956, άτυπη γενική): Αντώνης Κουλετιανός (Jaguar XK120, 3:26.70)
Πιο πρόσφατη νίκη (2012, άτυπη γενική): Λεωνίδας Κύρκος (Ford Escort WRC, 2:05.48)
Ρεκόρ συμμετοχών: 196 (2006, με οργανωτή την A.Λ.Α.)

Πληροφορίες/Συμμετοχές: Α.Λ.Α., Κηφισίας και Βολανάκη 3, 11526 Αθήνα,
Τηλ. 210 6923 180, Fax: 210 6923 135
Ιστότοπος: www.ala-racingclub.gr