Mε αρωγό τις καλές καιρικές συνθήκες διεξήχθη στις 11 και 12 Απριλίου η πρώτη εκδήλωση της ΛΕΚΑΜ με προορισμό την Δροσοπηγή της Φλώρινας και τερματισμό στην Καστοριά. Από νωρίς το Σάββατο τα πληρώματα εξήντα περίπου οχημάτων περασμένων δεκαετιών συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου στην παραλία της πόλης μας και στις 10 ακριβώς το πρώτο πλήρωνα πήρε εκκίνηση με προορισμό την Καστοριά. Με χρονική απόσταση 30 δευτερόλεπτων ξεκίνησαν και οι υπόλοιποι. Η ανοιξιάτικη διαδρομή μέσα από τις ανθισμένες κερασιές, μηλιές και ροδακινιές στον κάμπο των Γιαννιτσών και τα υψίπεδα της Έδεσσας, Άρνισσας, Κέλλης και Βεύης σχημάτιζαν μια μαγευτική εικόνα και πλημμύριζαν με αισθήματα αισιοδοξίας οδηγούς και πληρώματα.  








lekam6.jpg


Γύρω στις 13.30 τα πρώτα πληρώματα χειροκροτούμενα και φωτογραφιζόμενα από τους κατοίκους των χωριών διέλευσης φτάνουν στην Δροσοπηγή την πανέμορφη αυτή μικρή πόλη στους βόρειους πρόποδες του Βιτσίου. Εκεί τους περίμεναν κάτοικοι της περιοχής με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο και καθαρόαιμο Δροσοπηγιώτη Κ. Μπελιάση. Στην παραδοσιακή ταβέρνα «Πούλια» ο Δήμαρχος παρέθεσε γεύμα στα μέλη της Λέσχης μας και στις 16.00 το καραβάνι αρχίζει να ανηφορίζει το Βίτσι.

Μία καταπληκτική διαδρομή μέσα από πυκνό δάσος οξυάς και σημύδας που περιμένει τις ζεστές ηλιαχτίδες της άνοιξης για να τινάξει φύλλωμα. Δεξιά και αριστερά του φιδίσιου δρόμου πεντακάθαρα ρυάκια και βρυσούλες αμόλυντα ακόμη από την ανθρώπινη παρέμβαση. Στον αυχένα το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο που μέχρι πρότινος έσφυζε από ζωή και κίνηση και φυσικά δεξιά και αριστερά ακόμη χιόνι. Κατηφορίζοντας στην Καστοριά περνάμε μέσα από το χωριό Οξυά που τόσο δοκιμάστηκε από τον επάρατο εμφύλιο πού χώρισε την χώρα σε δυο αντιμαχόμενα στρατόπεδα και την πήγε δεκαετίες πίσω. Παλιά σπίτια ανακαινίζονται, καινούρια χτίζονται, οι κήποι ξανακαλλιεργούνται. Στις 17.00 τα πρώτα αυτοκίνητα φτάνουν στο δημοτικό χώρο στάθμευσης όπου και ο τερματισμός, Εκεί βρίσκεται από πολύ νωρίτερα ο Αντιδήμαρχος της πόλης Κ. Ζήλας και λίγο αργότερα καταφτάνει και ο Δήμαρχος οι οποίοι καλωσορίζουν τα πληρώματα και συνομιλούν με αυτά. Ο ήλιος άρχιζε να δύει και το φιλόξενο ξενοδοχείο ΤΣΑΜΗΣ περιμένει τα μέλη της Λέσχης.Για όσους έχουν ακόμη αποθέματα δυνάμεων η πόλη της Καστοριάς σφύζει και την νύχτα από ζωή.

Κυριακή μετά το πρωινό τα οχήματα που βοηθό την τροχαία κατευθύνονται στο μοναδικό στα Βαλκάνια Μουσείο Παλαιοντολογίας-Παλαιοβοτανικής που βρίσκεται 25km νοτιοδυτικά της πόλης. Στις ανωφέρειες της διαδρομής το θέαμα είναι μοναδικό. Εξήντα και πλέον καλογυαλισμένα αυτοκίνητα περασμένων δεκαετιών ανηφορίζουν κάτω από ένα χλωμό ήλιο το δρόμο για το Νόστιμο. Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και σε απόσταση ενός χιλιόμετρου από το απολιθωμένο δάσος, Εκεί ο υπεύθυνος του Μουσείου και η δασκάλα του χωριού ξεναγούν τα μέλη μας στους χώρους με τα εκθέματα του Μουσείου αλλά και του Πολιτιστικού Συλλόγου που στεγάζεται στο σχολείο.

Επιστροφή στην Καστοριά και ακολουθώντας την παραλίμνια οδό που αγκαλιάζει την πόλη καταλήγουμε στη Παναγία Μαυριώτισσα όπου σε παρακείμενη ταβέρνα λαμβάνει χώρα το επίσημο γεύμα της Λέσχης μας. Πριν να ξεκινήσει το σερβίρισμα ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ ευχαριστούν δημόσια την HELLAS SERVICE, ACS ,τον ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και δίνουν αναμνηστικές πλακέτες στους χορηγούς ήτοι:
-Στον Αντιδήμαρχο της Καστοριάς για την πολύτιμη βοήθειά του
-Στον Πρόεδρο της Ενωσης Γουνοποιών για τα αναμνηστικά που μοίρασε στα μέλη μας
-Στην εκδότρια της εφημερίδας «ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ» για τις ανελλιπείς και ανιδιοτελείς δημοσιεύσεις των δραστηριοτήτων της Λέσχης μας.

Κατόπιν ακολουθεί η απονομή επάθλων στους νικητές της εκδήλωσης. Τιμήθηκαν επίσης με ειδικό αναμνηστικό τα πρωτοεμφανιζόμενα πληρώματα και δόθηκε στους υπόλοιπους φίλους αναμνηστικό της εκδήλωσης. Σημειωτέον ότι το Σάββατο στην Δροσοπηγή απονεμήθηκαν πλακέτες στο Δήμαρχο Περάσματος Αιμίλιο Ασπρίδη στον Αντιδήμαρχο κύριο Μπελιάση και την Γραμματέα του Δήμου για την άψογη οργάνωση της φιλοξενίας και του γεύματος που μας παραχώρησε ο Δήμος Περάσματος. Τιμήθηκε επίσης ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ΤΣΑΜΗΣ κ. Γρήγορης Τσαμης για τις χαμηλές τιμές που χρέωσε την Λέσχη μας, η οποία σημειωτέον διαμένει για δεύτερη φορά σε αυτό..

Αν και οι γραμμές αυτές γράφονται λίγες ώρες μετά την εκδήλωση ο νους του υπογράφοντος είναι στραμμένος στην επόμενη εκδήλωση στα μέσα Ιουνίου ελπίζοντας σε ακόμη καλύτερες διαδρομές και αυξημένη συμμετοχή και κέφι κάτι που το Δ.Σ θεωρεί απαραίτητο στοιχείο γιά την μελλοντική της –ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ- πορεία.

(lekam.gr)