Ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο του Ράλλυ Ακρόπολις είδαν σήμερα οι αγωνιζόμενοι, αλλά και οι φίλοι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ. Οι καιρικές συνθήκες και οι αλλαγές κατά τη διάρκεια της ημέρας, με έντονες βροχοπτώσεις και λάσπη, ήταν το κύριο στοιχείο του σκέλους. Το πρώτο μισό του εθνικού μας αγώνα ήταν τυπικό Ακρόπολις, με τις σκληρές ειδικές διαδρομές της Πελοποννήσου να θυμίζουν στα ξένα πληρώματα τη δυσκολία, αλλά και τη μαγεία του ελληνικού αγώνα. Το απογευματινό πέρασμα από τις ειδικές, όμως, μας φανέρωσε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο, με τις έντονες βροχοπτώσεις να μετατρέπουν τις ειδικές, και ειδικότερα τις δύο τελευταίες, σε… πίστα του σκι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι οδηγοί παρομοίασαν τις συνθήκες με εκείνες που θα αντιμετώπιζαν, αν αγωνίζονταν σε ειδικές του Μόντε Κάρλο με σλικ ελαστικά… 










Το τέλος του πρώτου σκέλους βρήκε τον Sebastien Loeb να βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, αλλά με τους δύο οδηγούς της Ford να ακολουθούν σε απόσταση βολής, διεκδικώντας φυσικά τη νίκη. Ο οκτάκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής αρχικά αντιμετώπισε μεγάλη πίεση από τον Jari-Matti Latvala, ο οποίος και μείωσε τη μεταξύ τους διαφορά μέχρι και στο 1 δλ. Ο Φινλανδός, παρ' όλα αυτά, για ακόμα μία φορά πραγματοποίησε ένα λάθος, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα έναν κατεστραμμένο τροχό, τον οποίο για να αντικαταστήσει σταμάτησε στην ειδική. Αυτό έβαλε τέλος σε όποιες ελπίδες του για νίκη. Σε εκείνο το σημείο τη σκυτάλη πήρε ο Petter Solberg, ο οποίος αρχικά είχε χάσει λίγο έδαφος, αφήνοντας τον Latvala να πιέσει τον Loeb, έχοντας εκείνος στόχο να διατηρήσει τη θέση του. Όταν, μάλιστα, η βροχή έκανε την εμφάνισή της, ο Solberg ρίσκαρε και πίεσε, με αποτέλεσμα να σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο στις τρεις τελευταίες ειδικές του σκέλους, κατεβάζοντας τη διαφορά του από τον Loeb στα 10,2 δλ. Έτσι, οι δυο τους έχουν αφήσει ανοικτούς λογαριασμούς για την αυριανή ημέρα, τις οποίες και θα λύσουν σε πέντε συνολικά ειδικές διαδρομές.

Πιο πίσω, ο Mikko Hirvonen εκμεταλλεύθηκε το λάθος του Jari Matti Latvala και σκαρφάλωσε στο βάθρο. Ο Φινλανδός δεν ήταν ικανοποιημένος από τις σημερινές επιδόσεις του, αλλά παρόλα αυτά βρίσκεται για μία ακόμα μία φορά πολύ κοντά στην κατάκτηση μίας θέσης στο βάθρο. Ο Latvala, μετά το κλατάρισμα που είχε σαν αποτέλεσμα να καταστρέψει τον τροχό του Fiesta, αντιμετώπισε πρόβλημα και με τα φρένα του Fiesta, αφού είχε σπάσει και η δαγκάνα των φρένων. Έτσι, έπεσε στην 4η θέση της γενικής, μακριά από το βάθρο.

Οι σκληρές σημερινές ειδικές διαδρομές, είχαν σαν αποτέλεσμα να δούμε και αρκετές εγκαταλείψεις, όπως αυτές των Evgeny Novikov και Nasser Al Attiyah, από πρόβλημα στην αντλία νερού και στο σύστημα μετάδοσης, αντίστοιχα. Αυτό το γεγονός, αλλά και η πίεση που άσκησε, επέτρεψαν στον Mads Ostberg να σκαρφαλώσει 5ος, μπροστά από τον Martin Prokop, ο οποίος δεν κατάφερε να διατηρήσει τον Νορβηγό πίσω του. Την ίδια ώρα, ο Thierry Neuville διατήρησε έναν σταθερό ρυθμό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που του επέτρεψε να σκαρφαλώσει 7ος, μπροστά από τον Sebastien Ogier με το Skoda Fabia S2000, ο οποίος και συμπλήρωσε την πρώτη οκτάδα.

Στην κατηγορία του PWRC ο Nicolas Fuchs (Subaru Impreza WRX STi) έχοντας από χθες εξασφαλίσει μια άνετη πρωτοπορία ακολούθησε έναν σταθερό ρυθμό με στόχο να μείνει μακριά από προβλήματα, κάτι που και κατάφερε καθώς ολοκλήρωσε την δύσκολη σημερινή ημέρα στην κορυφή. Αντίθετα ο Valeriy Gorban έχοντας επισκευάσει την ανάρτηση του Mitsubishi Lancer EVO X, που χθες του κόστισε πολύτιμο χρόνο, με μια αντεπίθεση διαρκείας κέρδισε τις 5 από τις 8 ειδικές διαδρομές της ημέρας ανεβαίνοντας στην δεύτερη θέση μπροστά από τον Subhan Aksa (Mitsubishi Lancer EVO X) που συμπληρώνει την πρώτη τριάδα.

Την δική τους προσπάθεια ολοκλήρωσαν σήμερα τα ανερχόμενα ταλέντα του WRC στο πλαίσιο του WRC Academy που ακολούθησε τις τέσσερις πρώτες ειδικές διαδρομές της ημέρας. Κύριο χαρακτηριστικό ο συνδυασμός ωριμότητας και ταχύτητας που επέδειξαν οι κορυφαίοι Elfyn Evans και Alastair Fisher οι οποίοι ξεκίνησαν την ημέρα όντας στην κορυφή με την μεταξύ τους διαφορά να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και σημείωσαν αμφότεροι εξαιρετικές επιδόσεις αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα λάθη με αποτέλεσμα να αποκομίσουν τους πολύτιμους βαθμούς της πρώτης και δεύτερης θέσης αντίστοιχα. Αντίθετα άτυχος στάθηκε ο Pontus Tidemand που εγκατέλειψε στο πρώτο «Γυμνό» από σπασμένο ημιαξόνιο δίνοντας έτσι το πλεονέκτημα για την κατάκτηση της τρίτης θέση στον Brendan Reeves.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν όμως η σημερινή ημέρα και σε ελληνικό επίπεδο καθώς το πρώτο σκέλος των τεσσάρων ειδικών αποτέλεσε και τον πρώτο γύρο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, σηματοδοτώντας την επανασύνδεση του θεσμού με το Ακρόπολις μετά από μια δεκαετία. Με τους ήδη συμμετέχοντες σε όλη την διάρκεια του αγώνα να πλαισιώνονται και από τα πληρώματα που θα αγωνιστούν μόνο στο πλαίσιο Παν.Π.Ρ. η διεκδίκηση της νίκης κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση αποδείχθηκε. Πρωταγωνιστές της ημέρας οι Λάμπρος Κύρκος-Γιώργος Πολυζώης (Mitsubishi Lancer EVO IX) που ακολουθούν όλο το Ακρόπολις και οι Γρηγόρης Νιώρας-Κώστας Κακαλής (Subaru Impreza N12) που έδωσαν σήμερα το παρόν στις ειδικές διαδρομές του Ακρόπολις για πρώτη φορά. Τα δύο πληρώματα μοιράστηκαν τους ταχύτερους χρόνους στις τέσσερις ειδικές διαδρομές με τον αγώνα να λήγει τελικά υπέρ των πρώτων με διαφορά 11,2 δλ. Σε ένα Ράλλυ Ακρόπολις τα προβλήματα είναι δύσκολο να λείψουν, ακόμα και για τους πρωτοπόρους της κατάταξης. Οι Κύρκος-Πολυζώης έκαναν λανθασμένη επιλογή ελαστικών, με αποτέλεσμα να έχουν τετ-α-κε στην πρώτη διαδρομή της ημέρας, ενώ οι Νιώρας-Κακαλής είχαν κλατάρισμα στην ίδια διαδρομή. Πάντως, στη συνέχεια τα δύο πληρώματα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, παλεύοντας για τη νίκη. Την πρώτη 3άδα της κατάταξης συμπλήρωσαν οι Μακάριος Σουρλής-Νίκος Πετρόπουλος (Mitsubishi Lancer EVO IX), που επίσης αντιμετώπισαν προβλήματα, τόσο με τα διαφορικά του αυτοκινήτου τους όσο και με μια στραβωμένη ζάντα, εξαιτίας χτυπήματος σε πέτρα. Άτυχοι της ημέρας οι Δημήτρης Ψύλλος – Κώστας Κόντος που εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους προδομένοι από το ημιαξόνιο του Mitsubishi Lancer EVO X στην δεύτερη ειδική διαδρομής της ημέρας ενώ βρίσκονταν στην μάχη της κορυφής.

Η δράση του Ράλλυ Ακρόπολις θα κορυφωθεί αύριο με την τελευταία ημέρα η οποία περιλαμβάνεται επίσης στο Παν.Π.Ρ. να περιλαμβάνει πέντε ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 65 χιλιομέτρων με τον πρώτο πλήρωμα να ανεβαίνει στην ράμπα του τερματισμού στο Λουτράκι στις 15:30. 

acropollisrally.gr


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 3ης ΗΜΕΡΑΣ

Pos No Driver Total Time Diff Prev Diff 1st
1 1 LOEB Sébastien 3:56:13.0 +0.0 +0.0
2 4 SOLBERG Petter 3:56:23.2 +10.2 +10.2
3 2 HIRVONEN Mikko 3:58:04.9 +1:41.7 +1:51.9
4 3 LATVALA Jari-Matti 4:00:57.6 +2:52.7 +4:44.6
5 10 ØSTBERG Mads 4:03:52.7 +2:55.1 +7:39.7
6 21 PROKOP Martin 4:04:21.6 +28.9 +8:08.6
7 8 NEUVILLE Thierry 4:06:52.4 +2:30.8 +10:39.4
8 22 OGIER Sébastien 4:08:30.9 +1:38.5 +12:17.9
9 55 AL RAJHI Yazeed 4:15:05.3 +6:34.4 +18:52.3
10 23 MIKKELSEN Andreas 4:18:21.6 +3:16.3 +22:08.6