arctic01salo.jpg Πρώτος αγώνας για το Φιλανδικό Πρωτάθλημα Ράλλυ, με το παραδοσιακό Arctic Rally, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει κορυφαίες συμμετοχές τόσο από την Φιλανδία αλλά και από το εξωτερικό στην περιοχή του Rovaniemi. Και για ακόμα μια χρονιά την παράσταση έκλεψαν οι Salo J.-Stenberg με το Μitsubishi Lancer RS Evolution IX της Ralliart Φιλανδίας. Την πρώτη μέρα λόγω σειράς εκκίνησης δεν κατάφεραν να βρεθούν στην κορυφή, αλλά παρ'ολα αυτά έμειναν σε απόσταση βολής. Την 2η μέρα κυριολεκτικά απογείωσαν το Lancer και κερδίζοντας τις 5 από τις 6 ε.δ. της ημέρας κατάφεραν να πάρουν τη νίκη ξεκινώντας ιδανικά την χρονιά τους.

Ενημέρωση


  Πρώτος αγώνας για το Φιλανδικό Πρωτάθλημα Ράλλυ, με το παραδοσιακό Arctic Rally, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει κορυφαίες συμμετοχές τόσο από την Φιλανδία αλλά και από το εξωτερικό στην περιοχή του Rovaniemi. Και για ακόμα μια χρονιά την παράσταση έκλεψαν οι Salo J.-Stenberg με το Μitsubishi Lancer RS Evolution IX της Ralliart Φιλανδίας. Την πρώτη μέρα λόγω σειράς εκκίνησης δεν κατάφεραν να βρεθούν στην κορυφή, αλλά παρ'ολα αυτά έμειναν σε απόσταση βολής. Την 2η μέρα κυριολεκτικά απογείωσαν το Lancer και κερδίζοντας τις 5 από τις 6 ε.δ. της ημέρας κατάφεραν να πάρουν τη νίκη ξεκινώντας ιδανικά την χρονιά τους.

Βέβαια η νίκη μόνο εύκολα δεν ήρθε για τον Salo καθώς 2 πληρώματα τους πίεσαν πολύ, ιδιαίτερα την 1η μέρα του αγώνα. Ο λόγος για τους ομόσταυλούς τους στην ομάδα της Ralliart Φιλανδίας, Κatajamaki-Hirvijarvi με το 2ο Mitsubishi Lancer RS Evolution IX που στο τέλος της 1ης μέρα βρέθηκαν 2οι γενικής αλλά και οι, γνωστοί μας από το PWRC, Ketomaa-Teiskonen με το Subaru Impreza WRX N14 της Subaru Φιλανδίας που στο τέλος της 1ης μέρας ήταν 1οι γενικής. Αμφότεροι πραγματοποίησαν πολύ καλούς χρόνους δείχνοντας ότι μπορούν να διεκδικήσουν τη νίκη, όμως τη 2η μέρα δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τον διαμονιώδη ρυθμό του Salo και αρκέστηκαν στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα.

Περίπου 1 λεπτό και μια θέση πίσω τους βρέθηκαν οι Valimaki-Sallinen με Μitsubishi Lancer RS Evolution IX που μετά από αρκετό καιρό απραξίας πήραν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Τους ακολούθησαν οι Κetomaki-Alanen οι οποίοι βρέθηκαν πίσω από το τιμόνι ενός νέου Mitsubishi Lancer RS Evolution X. Aρκετά πίσω από την μάχη της γενικής αλλά έδειξαν ότι το αυτοκίνητο έχει αρκετές δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον.

Στην 6η θέση της γενικής, άλλο ένα γνώριμο πλήρωμα από τις ε.δ. του WRC. Oι Tuohino-Tuohino με ακόμα ένα Mitsubishi Lancer RS Evolution IX συμμετείχαν στον αγώνα μετά από αρκετό χρονικό διάστημα εκτός δράσης και κατάφεραν να διεκδικήσουν την 5η θέση μέχρι το τέλος καθώς τερμάτισαν μόλις 13''3 πίσω από τον Ketomaki. Στις επόμενες 2 θέσεις βρέθηκαν αντίστοιχα οι Nikko-Suutarinen και Kakko-Hannonen και τα 2 πληρώματα με Mitsubishi Lancer RS Evolution IX.

Μεγάλη μάχη για την 9η θέση της γενικής, την οποία διεκδίκησαν άλλα 2 Μitsubishi Lancer RS Evolution IX με τους Jarvilehto-Jyrkiainen να επικρατούν για μόλις 1'' των Luostarinen-Nukarinen.

Eντυπωσιακή εμφάνιση για τους Lindroos-Lampinen που οδήγησαν οριακά ένα Honda Civic Type-R της κατηγορίας Ν και επικράτησαν άνετα στην κατηγορία Junior τερματίζοντας παράλληλα πολύ ψηλά στην γενική, στην 15η θέση της γενικής.

Στον αγώνα κάθε χρόνο συμμετέχουν αρκετοί πρώην οδηγοί της F1. Φέτος είχαμε και μια πολύ ιδιαίτερη συμμετοχή. O λόγος για τον νυν οδηγό της Ferrari στο πρωτάθλημα της F1, Kimi Raikkonen, που με συνοδηγό τον Κaj Lindstrom κατάφεραν να κάνουν μια αξιοπρεπής εμφάνιση πίσω από το τιμόνι ενός Fiat Grande Punto S2000 (ιδιοκτησίας του οδηγού!) και να τερματίσουν στην 13η θέση της γενικής. Ακόμα 2 συμμετοχές 2 πρώην οδηγών F1, ήταν αυτές των Hakkinen-Kivimaki με Mitsubishi Lancer RS Evolution IX που τερμάτισαν 21οι γενικής, και οι Salo M.-Ovaskainen με ίδιο αυτοκίνητο που εγκατέλειψαν από μηχανική βλάβη στην 8η ε.δ..

Στον αγώνα συμμετείχαν και αρκετά πληρώματα από το εξωτερικό, με καλύτερους τους Πολωνούς Solowow-Baran με Peugeot 207 S2000 να τερματίζουν 23οι γενικής μετά από πολλά προβλήματα που αντιμετώπισαν, ενώ στον αγώνα είχαμε και την επιστροφή στη δράση του Kristian Sohlberg που με συνοδηγό τον Peter Flythstrom τερμάτισαν 19οι γενικής με το 2ο Subaru Impreza WRX N14 της Subaru Φιλανδίας.

Αρκετές και οι εγκαταλείψεις στον αγώνα. Στις κυριότερες, οι Ηiltunen-Kalliolepo με Peugeot 207 S2000 στην 5η ε.δ. από μηχανική βλάβη, Αrminen-Varmavuo με Subaru Impreza WRX N14 στην 11η ε.δ. από έξοδο, ενώ στον αγώνα συμμετείχαν και οι Γιάννης Παπαδημητρίου-Γιώργος Πολυζώης με το Mitsubishi Lancer RS Evolution IX αλλά δυστυχώς εγκατέλειψαν στην 2η ε.δ. από μηχανική βλάβη ενώ στην 1η ε.δ. του αγώνα κατάφεραν να είναι 11οι γενικής!

Eπόμενος αγώνας στις 20-21/2 με το Vaakuna Ralli στην περιοχή του Mikkeli.


Video


Arctic Rally 2009