lotus1thumb.jpg
Τριάντα χρόνια μετά από την νίκη στον αγώνα του San Remo της αγγλικής εταιρείας με το Talbot Sunbeam, η Lotus επιστρέφει στους αγώνες rally με το ''αδερφάκι'' του Εxige S, το Exige R-GT. H Exide R-GT θα παρει μέρος στην νέα κατηγορία που θα υπάρχει από το 2012 και δεν είναι άλλη από την FIA R-GT. Η Lotus Motorsport ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν θα ακολουθήσει κάποιον θεσμό ή κάποιους αγώνες επιλεκτικά ενώ επίσης ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποιος ή ποιοι οδηγοί θα οδηγήσουν το αυτοκίνητο.
lotus2thumb.jpg

Για τον διευθυντή του αγωνιστικού τμήματος της Lotus, Claudio Berro , η επιστροφή της έχει ιδιαίτερo νόημα: ''H καριέρα μου στον μηχανοκίνητο αθλητισμό ξεκίνησε με τους αγώνες ράλι στο Ιταλικό πρωτάθλημα, κερδίζοντας και τον αγώνα του San Remo, το 1981, και για αυτό τον λόγο είναι νοσταλγική στιγμή για μένα. Παρουσιάσαμε το αυτοκίνητο στην έκθεση της Φρανκφούρτης  παράληλα με το Talbot Sunbeam και είχα την ευκαιρία να θυμηθώ πολλές ευχάριστες στιγμές για εμένα.

Με τους νέους R-GΤ κανονισμούς είναι πολύ ενδιαφέρον στιγμή για εμάς που επιστρέφουμε στους αγώνες ράλι. Φυσικά η προσέγγισή μας θα είναι διαφορετική από την περίοδο που κερδίσαμε το πρωτάθλημα με το Talbot τρεις δεκαετίες πριν, αλλά η φιλοσοφία μας παραμένει ίδια. Θέλουμε να αγωνιζόμαστε και να κερδίζουμε. Το νέο μας αγωνιστικό αυτοκίνητο, η Exige R-GT, είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για αυτούς που είναι παθιασμένοι με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της κατηγορίας GT και αυτό θα είναι το μελλοντικό αυτοκίνητό τους''.

H ομορφιά της Exige R-GT είναι ότι παρόλο που είναι ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας οδηγός αγώνων για να το οδηγήσεις. Το αυτοκίνητο έχει εξελιχθεί παράληλα με το συμβατικό αυτοκίνητο και η τεχνική ομάδα έχει δημιουργήσει μία τέλεια αγωνιστική μηχανή με υψηλή απόδοση αλλά χωρίς να χάνει την αίσθηση της απόλαυσης όταν το οδηγείς. Eίναι πολύ εύκολο στην χρήση του. Η παράληλη εξέλιξη των αυτοκινήτων επέτρεψε στους μηχανικούς της Lotus να σημειώσουν ταχεία πρόοδο στους τομείς της ασφάλειας και αξιοπιστίας''.

Ο Claudio Berro σχολίασε : '' Μάθαμε πολλά από την συνεργασία μας με την Evora τους τελευταίους 18 μήνες και ειδικά πως να προσαρμόσουμε ένα αυτοκίνητο δρόμου για χρήση στην πίστα. Είμασταν σε θέση να μεταφέρουμε τις γνώσεις και να τις αξιοποιήσουμε στο πλάνο του Exige R-GT. Στο μυαλό μου οι αγώνες ράλι είναι η απόλυτη μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού καθώς συνδυάζει τον ενθουσιασμό της οδήγησης στην πίστα μαζί με τις ιδιαιτερότητες που χρειάζεται ένα rally car. Πιστεύουμε πως είναι ο πιο απλός τρόπος να αποδείξουμε τις δυνατότητες τoυ αυτοκινήτου. H νέα κατηγορία R-GT είναι η τέλεια ευκαιρία για εμάς να δείξουμε την απόδοση της πολύ συναρπαστικής και πραγματικά μοναδικής Lotus Exige 2012''.

Tο αυτοκίνητο τροφοδοτείται με ένα εξακύλινδρο κινητήρα, 3.5 λίτρων όπως και το συμβατικό αυτοκίνητο, με σημαντικές αλλαγές στο κιβώτιο ταχυτήτων και περιοριστή στον κινητήρα για να ελεχθεί η ιπποδύναμη. Η Lotus αρχικά θα συνεργαστεί με τις ίδιες ομάδες ακολουθώντας την δοκιμασμένη μέθοδο με την οποία η εταιρεία συμμετέχει στα IndyCar και όπως επέστρεψε στο Le Mans.

LOTUS EXIGE R-GT Presentation video