Με πρωτοβουλία του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης διοργανώνει οκταήμερο οδικής ασφάλειας από τις 1 έως τις 8 Σεπτεμβρίου στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το περιοδικό αυτοκινήτου Auto Τρίτη, το Mediterranean Cosmos, τον γερμανικό οργανισμό DEKRA και το Ράδιο Θεσσαλονίκη.
Το οκταήμερο οδικής ασφάλειας περιλαμβάνει μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων και δράσεων, που στοχεύουν στην ενίσχυση της προσπάθειας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, όπως είναι η ενημέρωση για την οικολογική οδήγηση (eco driving), η απόκτηση δωρεάν αλκοολόμετρου και του «+οδού ασφαλείας», η δοκιμή εξομοιωτή ζωνών ασφαλείας, η γνωριμία με αγωνιστικά αυτοκίνητα και συμμετοχή στο 2ο Mega Eco Test Drive, όπου θα δοκιμαστούν 100 νέα μοντέλα, καθώς και η βόλτα με «ταξίλατο». 
Οι εκδηλώσεις του οκταήμερου οδικής ασφάλειας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης έχουν ως εξής:

• Δοκιμές εξομοιωτών οδήγησης
Κατά το οκταήμερο αυτό οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν δύο εξελιγμένους εξομοιωτές οδήγησης (simulator) –ένας εξομοιωτής επιβατικού αυτοκινήτου και ένας τράκτορας, που αφορά οδήγηση επαγγελματικού οχήματος. Οι εξομοιωτές θα φθάσουν για το σκοπό στη Θεσσαλονίκη από τη Γερμανία και θεωρούνται οι τελειότεροι στον κόσμο από πλευράς τεχνολογίας.
Επίσης, δύο τυχεροί επισκέπτες θα ταξιδέψουν εντελώς δωρεάν στη Γερμανία, στην πίστα του Hockenheim, στις 16 και στις 17 Οκτωβρίου, προκειμένου να ζήσουν τον αγώνα του DTM (Γερμανικό Πρωτάθλημα Τουρισμού).

• Οδηγείστε 100 νέα μοντέλα
Με κεντρικό μήνυμα την οικολογική οδήγηση (eco drive), θα διοργανωθεί το Mega eco test drive με περισσότερα από 100 μοντέλα από 23 εταιρίες, που θα ενημερώνουν τους οδηγούς για τους τρόπους οικολογικής οδήγησης.
Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ οργανώνεται ζωντανή συναυλία με τον Ηλία Ζάικο (blues wire band), ενώ θα υπάρχει ενημέρωση για το αλκοόλ κατά την οδήγηση με διανομή δωρεάν αλκοολόμετρων.
Οι τρόποι εναλλακτικής μετακίνησης περιλαμβάνουν και τα μυστικά της ποδηλατοκίνησης. Όμως οι επισκέπτες θα πρέπει να απολαύσουν και μια βόλτα με το «ταξίλατο», το μοναδικό ποδήλατο ταξί!

• Δοκιμές εξομοιωτή ζωνών ασφαλείας
Με κεντρικό σύνθημα «ζήστε την … απόλυτη ανασφάλεια των πίσω καθισμάτων», οι επισκέπτες θα διαπιστώνουν την επικινδυνότητα των πίσω καθισμάτων του αυτοκινήτου μέσα από μια μοναδική κατασκευή, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στον εξομοιωτή ζωνών ασφαλείας.
Η οδηγική εμπειρία των επισκεπτών θα ολοκληρωθεί με τα ξεχωριστά αγωνιστικά αυτοκίνητα, που θα βρίσκονται στον υπαίθριο χώρο του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos, στην ανατολική Θεσσαλονίκη (στον χώρο στάθμευσης Ρ4). Παρόντες και οι δάσκαλοι οδήγησης Το «παρών» στο οκταήμερο οδικής ασφάλειας θα δώσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εκπαιδευτών.
Σε ειδικό χώρο η Ομοσπονδία θα έχει το δικό της περίπτερο με υπολογιστές, όπου οι επισκέπτες θα διαγωνίζονται σε ειδικά τεστ υποψηφίων οδηγών. Ακριβώς δίπλα θα λειτουργεί ένας εξομοιωτής ζωνών ασφαλείας. Στο μηχανισμό αυτό κάθε επισκέπτης θα μπορεί να καθίσει δεμένος με τη ζώνη του στο κάθισμα και να αισθανθεί το τι ακριβώς σημαίνει ένα «απλό» χτύπημα με μόλις 12 χλμ / ώρα.

• Αγωνιστικά αυτοκίνητα
Ο Αυτοκινητιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (ΑΟΘ) θα έχει τον δικό του χώρο, όπου θα εκθέτει σημαντικά και εντυπωσιακά αγωνιστικά αυτοκίνητα μελών του. Οι οδηγοί και μέλη του ΑΟΘ θα ενημερώνουν καθημερινά για τα εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας των αγωνιστικών αυτοκινήτων και θα εξηγούν γιατί δεν θα πρέπει να γίνονται στο δρόμο επικίνδυνες επιδείξεις με συμβατικά αυτοκίνητα.

• Ζωντανή συναυλία και δωρεάν αλκοολόμετρα
Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010, στις 8 το βράδυ, διοργανώνεται ζωντανή συναυλία κατά της αλκοολαιμίας με τον Ηλία Ζάικο (blues wire band). Η προσπάθεια για την αποφυγή της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ θα συνδυαστεί και με τη δωρεάν διανομή χιλιάδων αλκοολόμετρων σύγχρονων προδιαγραφών, αλλά και ενός ενημερωτικού περιοδικού ασφαλείας 36 σελίδων στους οδηγούς επισκέπτες.
Την ίδια ημέρα θα γίνεται ενημέρωση των επισκεπτών για το αλκοόλ κατά την οδήγηση, με διανομή δωρεάν αλκοολόμετρων, αλλά και τρόπων εναλλακτικής μετακίνησης, που περιλαμβάνουν τα μυστικά της ποδηλατοκίνησης. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν και μια βόλτα με το «ταξίλατο», το μοναδικό ποδήλατο-ταξί!

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες: COSMOTE, ΑΝΟΡ A.E. NISSAN, τα ελαστικά CONTINENTAL, τα Ι.ΚΤΕΟ της AUTECO, η εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων DRIVE S.A. και η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου ΜΕΛ.
Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το οκταήμερο οδηγικής ασφάλειας στηρίζεται από την εταιρεία αναλύσεων τροχαίων ατυχημάτων ATECO, τη μεταφορική εταιρεία των αδελφών Θωμαΐδη, την εταιρεία πραγματογνωμόνων Χ. Γκλαβόπουλος και συνεργάτες, την εταιρεία επεξεργασίας ξύλου EUROCO, τον ΑOΘ και την ανεξάρτητη ομάδα ποδηλατών Θεσσαλονίκης BikeRespect.
Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η ΕΡΤ3, οι εφημερίδες Αγγελιοφόρος, Κυριακάτικος Αγγελιοφόρος και οι Διαδρομές.