afissadekrathumb.jpg Για τρίτη συνεχή χρονιά τα περιοδικά Auto Τρίτη –Moto Τρίτη, ο γερμανικός οργανισμός ασφάλειας DEKRA, το Mediterranean Cosmos και το ράδιο Θεσσαλονίκη διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το 3ο διεθνές φεστιβάλ οδικής ασφάλειας στις εγκαταστάσεις του Mediterranean Cosmos.

Τι θα πραγματοποιηθεί:
        Πραγματικά Crash test με την DEKRA (συνολικά 6 την 1η & 2α Οκτωβρίου)
          Πραγματικοί απεγκλωβισμοί  τραυματιών από όχημα
          Ασφαλείς τρόποι κατάσβεσης φωτιάς σε αυτοκίνητο
          Mega eco test drive - οικονομική οδήγηση    
          Volvo safety days – συστήματα προστασίας πεζών
          Προσομοιωτής ανασφάλειας των πίσω καθισμάτων
          Προσομοιωτής  ζωνών ασφαλείας
          Διανομή παιδικών αντανακλαστικών καπέλων
          Διανομή παιδικών αντανακλαστικών για ποδήλατα
          Διανομή χιλιάδων περιοδικών οδικής ασφάλειας
          Επίδειξη πρώτων βοηθειών
          Δωρεάν διανομή αλκοολόμετρων
          Ενημέρωση κοινού από δικαστικό πραγματογνώμονα
          Υγραεριοκίνηση & Υδρογονοκίνηση
          Ηλεκτρικά ποδήλατα

 

 Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Οδικής ασφάλειας φιλοδοξεί και φέτος να προσφέρει μια εντελώς διαφορετική ενημέρωση σε οδηγούς και παιδιά. Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό, το οποίο βγαίνει πέρα από τις διαλέξεις των αιθουσών. Στόχο έχει να ενημερώσει χιλιάδες οδηγούς στην πράξη από τι πραγματικά  κινδυνεύουμε καθημερινά όταν οδηγούμε.

Πρωτοποριακές δραστηριότητες με 6 διαφορετικά crash test.

Κατά τη διάρκεια του 6ήμερου, στον ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του εμπορικού κέντρου,  θα πραγματοποιούνται  πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις. Όλα ξεκινούν την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου και θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Οκτωβρίου, όπου για δεύτερη φορά στη χώρα μας θα πραγματοποιηθούν πραγματικά crash test παρουσία κοινού, σε  συνεργασία με τον μεγαλύτερο οργανισμό ασφάλειας στην Ευρώπη, τη γερμανική DEKRA. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα πραγματοποιηθούν 6 διαφορετικά crash test, τα 3 το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα και 3 την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί.

Αντανακλαστικά ασφαλείας για παιδιά

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών πρόσκρουσης αποδεικνύεται στην πράξη η αναγκαιότητα των ζωνών ασφαλείας αλλά και των ευάλωτων σημείων του αυτοκινήτου (χτύπημα εμπρός, πίσω, πλάγια). Εκεί  θα διανέμονται δωρεάν καπέλα για παιδιά κι ενήλικες με ειδικό αντανακλαστικό, πατέντα της  DEKRA, καθώς και  ειδικά αντανακλαστικά  για ποδήλατα.  

Οικολογική οδήγηση  80 αυτοκινήτων

Καθημερινά, από τις 15:00 έως και τις 21:00 θα πραγματοποιούνται  mega eco test  drive, με περισσότερα από 80 νέα μοντέλα αυτοκινήτων. Και  φέτος η προσπάθεια είναι στραμμένη στην οικολογική οδήγηση, αλλά και στα νέα μοντέλα με τις τεχνολογίες για χαμηλότερους ρύπους.

Volvo safety days

H Volvo καθημερινά και σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα θα παρουσιάζει τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, όπως αυτό της  «ανίχνευσης πεζών με αυτόματο φρενάρισμα».  Το σύστημα μπορεί να αποτρέπει  πλήρως μία παράσυρση πεζού σε ταχύτητες μέχρι 35 χλμ/ώρα. Το City Safety με τη χρήση laser, ανιχνεύει  αν ένα προπορευόμενο όχημα κινείται πιο αργά ή είναι ακινητοποιημένο. Ακόμη, η προειδοποίηση σύγκρουσης ανιχνεύει αν ο οδηγός πλησιάζει επικίνδυνα το προπορευόμενο όχημα και αν κριθεί απαραίτητο φρενάρει το  αυτοκίνητο για αποφυγή της σύγκρουσης. Το test αυτό θα μπορεί να το πραγματοποιήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Προσομοιωτής πίσω καθισμάτων

Αναπόσπαστο τμήμα των δραστηριοτήτων θα είναι η « ανασφάλεια των πίσω καθισμάτων». Πρόκειται για πρωτότυπη και μοναδική κατασκευή σφενδόνας 2,5 μέτρων, η οποία προσομοιώνει την ανασφάλεια των πίσω καθισμάτων, όταν δεν χρησιμοποιούμε τις ζώνες ασφαλείας. 

Προσομοιωτής ζώνης ασφαλείας       

Ο προσομοιωτής των ζωνών ασφαλείας εντυπωσιάζει, καθώς πρόκειται για μια μοναδική κατασκευή, όπου κάθε επισκέπτης μπορεί να ζήσει στην πραγματικότητα αυτού που συμβαίνει όταν ο οδηγός δεμένος με τη ζώνη στο κάθισμα, «χτυπά» με την  αθώα, φαινομενική, ταχύτητα των 8 χλμ / ώρα!

Οι πρώτες βοήθειες στο δρόμο       

Καθημερινά θα πραγματοποιούνται επιδείξεις βασικών πρώτων βοηθειών στους επισκέπτες, από ειδικό πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, καθώς κι ενημέρωση για τα βασικά φάρμακα που πρέπει να έχει πάντα το φαρμακείο του αυτοκινήτου μας.

Απεγκλωβισμοί επιβατών       

Και όσο αυτά θα συμβαίνουν καθημερινά, το Σαββατοκύριακο θα ενταθούν οι δραστηριότητες, παράλληλα με τα crash test,  με την πραγματοποίηση πραγματικού απεγκλωβισμού ανθρώπων από τρακαρισμένα οχήματα, με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος. Εκεί οι επισκέπτες αντιλαμβάνονται άμεσα τις δραματικές συνέπειες ενός τροχαίου ατυχήματος. Η ίδια ομάδα θα πραγματοποιήσει και επιδείξεις ασφαλών τρόπων κατάσβεσης φωτιάς σε αυτοκίνητο.

Αλκοολόμετρα για όλους

Καθ’  όλη τη διάρκεια του 6ήμερου θα διανέμονται δωρεάν στους επισκέπτες  ειδικό έντυπο ασφάλειας και υγραεριοκίνησης, αλκοολόμετρα μιας χρήσης, καθώς και ειδικό  έντυπο για το τι κάνουμε μετά από ένα τροχαίο ατύχημα. Καθημερινή θα είναι και η ενημέρωση των επισκεπτών για  θέματα ασφάλειας και όχι μόνον, από  δικαστικούς πραγματογνώμονες. 

Υγραεριοκίνηση & υδρογόνο        

Η υγραεριοκίνηση αποτελεί ένα ακόμη, σημαντικό τμήμα των δραστηριοτήτων. Θα παρουσιαστούν όλες οι νέες τεχνολογίες υγραεριοκίνησης και  υδρογόνου.  Η οικολογική  μετακίνηση θα συνδυαστεί και με την παρουσία  ηλεκτρικών  ποδηλάτων, για πρώτη φορά σε ένα οργανωμένο test drive.

Ποιοι στηρίζουν την εκδήλωση

Όμοια εκδήλωση δεν οργανώνεται πουθενά αλλού στη χώρα μας και η  οδική ασφάλεια αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο. Η εμπλοκή και της DEKRA, μάλιστα,  αυξάνει το «ειδικό βάρος» της  προσπάθειας αυτής. Ξεφεύγει από  τα συνηθισμένα κι εντάσσεται στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αποτελώντας  μια τεράστια και μοναδική στα χρονικά κοινωνική προσφορά. Η εκδήλωση αυτή τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων,  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη.  Κοντά στην προσπάθεια είναι και ο  Πανελλήνιος Σύλλογος Σχολών Οδηγών. 

Ποια είναι η DEKRA

Η DEKRA είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός ασφάλειας στην Ευρώπη, με έδρα τη Γερμανία, όπου απασχολεί  χιλιάδες ειδικευμένο προσωπικό. Διαθέτει τους καλύτερους αναλυτές τροχαίων ατυχημάτων και λειτουργεί  ιδιόκτητα κέντρα δοκιμών και crash test. Λόγω της κυρίαρχης θέσης της στον ευρωπαϊκό χώρο, είναι  σύμβουλος οδικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Βλέπουμε διαφορετικά την κοινωνία. Στις δύσκολες ημέρες που περνάμε, θεωρούμε πολύ σημαντικό να οργανώνονται ανάλογες δραστηριότητες για έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα, αυτόν της οδικής ασφάλειας. Στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σημαντικές εταιρείες βρίσκονται δίπλα στην προσπάθεια αυτή: η Volvo Car Ελλάς, τα ελαστικά Continental, η εταιρεία καυσίμων AVIN, η Drive Rent a Car, τα κέντρα τεχνικού ελέγχου Auteco, η ΜΕΛ Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου, η Εθνική ασφαλιστική, καθώς και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Υποστηρικτές είναι οι εταιρείες Superlift, Delta Security, Ateco, Euroko, Καρανάσιος Βαρσάμη & Συνεργάτες, εταιρεία πραγματογνωμόνων Χ. Γκλαβόπουλος, και  Αφοι Θωμαίδη Logistics. Χορηγοί επικοινωνίας είναι τα περιοδικά και site  της Auto Τρίτη Α.Ε. το Ράδιο Θεσσαλονίκη, η ΕΤ3, ο Αγγελιοφόρος & Αγγελιοφόρος της Κυριακής και ο αθλητικός ραδιοφωνικός σταθμός Metropolis.