thumb_01kakko.jpg  O προτελευταίος γύρος του Φιλανδικού πρωταθλήματος ράλλυ, το Vartti Rally, χαρακτηρίστηκε από 2 γεγονότα. Αρχικά από την νίκη στον αγώνα των Kakko/Plosila με το νέο τους αυτοκίνητο, το Ford Fiesta S2000, στον 2ο μόλις τους αγώνα με αυτό, και από την κατάκτηση του τίτλου των οδηγών για την φετινή χρονιά από τον Juha Salo με το Mitsubishi Lancer RS Evolution X της Mitsubishi Ralliart Finland. Ακόμα βέβαια παράμενουν ανοιχτές οι μάχες για το πρωτάθλημα κατασκευαστών, όπου η ομάδα της Mitsubishi βρίσκεται μια ανάσα από τον τίτλο και εκεί, αλλά και των συνοδηγών με 4 από αυτούς να διεκδικούν τον τίτλο στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς.

Ενημέρωση

Το Vartti Rally αποτέλεσε ακόμα έναν μονοήμερο αγώνα για το πρωτάθλημα, πράγμα που σημαίνει σε αυτές τις ε.δ ότι και το παραμικρό λάθος δεν "μαζεύεται" εύκολα! Οι Kakko/Plosila συμμετείχαν για πρώτη φορά με το Ford Fiesta S2000 στο Neste Rally Finland όπου πραγματοποίησαν μια μάλλον αναγνωριστική εμφάνιση, αλλά σε αυτόν τον αγώνα τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Από την 1η ε.δ. του αγώνα πίεσαν πολύ, τέθηκαν επικεφαλής του αγώνα, και κερδίζοντας σύνολο 4 από τις 7 ε.δ. αυτού, δημιούργησαν μια μικρή διαφορά που κατάφεραν να κρατήσουν μέχρι το τέλος.

Oι Salo-Tuominen γνώριζαν πολύ καλά ότι σε αυτόν τον αγώνα μπορούσαν να "τελιώσουν" τον τίτλο για τον οδηγό. Και φυσικά το κατάφεραν. Η δουλειά τους έγινε ακόμα πιο εύκολη μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα του Lindroos αλλά και την εγκατάλειψη του Katajamaki που ήταν οι κύριοι αντίπαλοι τους. Κινήθηκαν όπως πάντα πολύ γρήγορα, χωρίς να ρισκάρουν για τη νίκη, και τερμάτισαν τελικά στην 2η θέση της γενικής, 9''5 πίσω από τους νικητές. Οι 3 νίκες που κατέκτησε ο οδηγός κατά την διάρκεια της χρονιάς του έδωσαν το πλεονέκτημα για τον τίτλο το οποίο σε συνδυασμό με την μεγάλη εμπειρία του δεν το άφησε να πάει χαμένο. Λόγω αλλαγής του συνοδηγού, κατά την διάρκεια της χρονιάς, ο Tomi Tuominen δεν βρίσκεται στην μάχη για τον τίτλο των συνοδηγών.

Η 3η θέση της γενικής πήγε στους Miettinen-Lukka με το Skoda Fabia S2000. Ήταν το πλήρωμα που πίεσε περισσότερο από όλους τους νικητές. Μέχρι και την προτελευταία ε.δ. η διαφορά τους δεν ξεπέρασε τα 2''5 αλλά ένα λάθος που έκαναν στην 6η ε.δ. του κόστισε περίπου 30'' και τους έριξε προσωρινά 4ους. Στην τελευταία ε.δ. πίεσαν και πάλι και κατάφεραν να ανέβουν στο τελευταίο σκαλί του πόντιουμ.

Αυτοί που έχασαν την θέση στο πόντιουμ στην τελευταία ε.δ. ήταν οι Lindroos-Lampinen με το Subaru Impreza WRX N2010 της TMR. Παρά τη νίκη τους στον προηγούμενο αγώνα του θεσμού, εδώ δεν τα πήγαν και τόσο καλά. Ξεκίνησαν μέτρια τον αγώνα και στην συνέχεια δεν κατάφεραν να μαζέψουν την διαφορά που ήδη είχε δημιουργηθεί. Επίσης δεν κατάφεραν να κρατήσουν πίσω τους στην τελευταία ε.δ. τον Miettinen και πλέον το κίνητρο τους για τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς είναι η εξασφάλιση της 2ης θέσης του πρωταθλήματος για τον οδηγό (από 60 βαθμούς έχουν οι Lindroos, Katajamaki και Miettinen) αλλά και η κατάκτηση του τίτλου για τον συνοδηγό του (62 βαθμούς έχουν οι Stenberg και Lampinen, ενώ 60 οι Lukka και Hirvijarvi).

Mια θέση πίσω τους τερμάτισαν οι Tahko-Soininen με το Mitsubishi Lancer RS Evolution X, ενώ στην μάχη της 6ης θέσης επικράτησαν οι Luostarinen-Pietilainen με το Mitsubishi Lancer RS Evolution IX επί των Vihavainen-Piira με Mitsubishi Lancer RS Evolution X για μόλις 1''5.

Η κατηγορία των 2WD (SM2) έχει κριθεί απο τον προηγούμενο αγώνα, όπου οι Pinomaki-Kaskinen με το Renault Clio R2 Maxi κατέκτησαν τον φετινό τίτλο. Αυτό βέβαια δεν τους εμπόδισε να πάρουν ακόμα μια νίκη και να κάνουν το 6 στα 6 για την κατηγορία φέτος. Έδειξαν ότι αξίζουν μια ευκαιρία στην SM1 για του χρόνου και ελπίζουμε να τους δωθεί! 2οι στην κατηγορία στον αγώνα τερμάτισαν οι Κοrhonen-Salminen με Honda Civic Type R.

Επόμενος, και τελευταίος αγώνας του θεσμού για την φετινή χρονιά, το Finnsco Ralli στην περιοχή της Ηyvinkaa, στις 25-26/9. 

 

 

 

Φωτογραφίες

thumb_02salo.jpg  thumb_03miettinen.jpg thumb_04lindroos.jpg  thumb_05tahko.jpg 
thumb_06luostarinen.jpg  thumb_07vihavainen.jpg  thumb_08pinomaki.jpg  thumb_09korhonen.jpg 

Video

SM - Vartti Rally 2010

SM - Vartti Rally 2010

SM - Vartti Rally 2010