Την επόμενη εβδομάδα, 28/29 Ιανουαρίου, θα κάνει το ντεπούτο του το Fiesta RS WRC στο Arctic Lapland Rally στην Φινλανδία. Ο διήμερος αγώνας πραγματοποιείται στην περιοχή του Ροβανιέμι σε χιονισμένη επιφάνεια και σε κάποια σημεία με πάγο και θα είναι το τελευταίο τεστ πριν τον αγώνα στην Σουηδία.
Ο Mikko Hirvonen θα οδηγήσει το νέο αυτοκίνητο της Ford την πρώτη ημέρα και την δεύτερη θα αναλάβει Jari-Mati Latvala. Στο Αrctic Lapland Rally θα είναι η τελευταία δοκιμή όπου θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα εξέλιξής του ενόψει του πρώτου αγώνα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι, στη Σουηδία (10-13 Φεβρουαρίου). Η συμμετοχή στον αγώνα θα είναι η συνέχεια στο τετραήμερο δοκιμών στην Σουηδία που ξεκινά την Παρασκευή.

Την Παρασκευή,το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει 5 ειδικές διαδρομές που καλύπτουν 98.47km ενώ το Σάββατο οι 5 ειδικές διαδρομές έχουν συνολικό μήκος 132,99km. O διευθυντής της Ford Abu Dhabi Malcom Wilson τόνισε ότι "το αυτοκίνητο έχει καλύψει εκαντοντάδες χιλιόμετρα τους τελευταίους 4-5 μήνες, ωστόσο ένα παραδοσιακό τεστ δεν μπορεί να αντιγράψει τον πραγματικό ανταγωνισμό για την εκμάθηση ενός αυτοκινήτου".

Ο Hirvonen μετράει δύο συμμετοχές στο συγκεκριμένο αγώνα,το 2001 και 2002 και είπε πως "ο αγώνας έχει μία φανταστική αρκτική ατμόσφαιρα που είναι πολύ δύσκολο να την εξηγήσεις αν δεν την ζήσεις. Υπάρχουν πολύ καλές χειμερινές συνθήκες για οδήγηση και οι ειδικές διαδρομές είναι γρήγορες και μερικές φορές αρκετά τεχνικές.Είναι ιδανική τοποθεσία για να δοκιμάσουμε το νέο αυτοκίνητο με ανταγωνιστικό τρόπο ενόψει Σουηδίας και είμαι ενθουσιασμένος που η ομάδα έρχεται για ακόμη μία φορά στην χώρα μου".

Ο Latvala δήλωσε "ανυπομονώ να οδηγήσω το αυτοκίνητο σε συνθήκες αγώνα.Σε μία κανονική δοκιμή ο οδηγός καλύπτει το ίδιο τμήμα του δρόμου συνεχώς και γρήγορα και μαθαίνει πως να το οδηγήσει. Σχεδόν όλοι οι δρόμοι στο Αrctic Lapland Rally έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά, γι 'αυτό δίνει στην ομάδα την ευκαιρία να δουν πώς το αυτοκίνητο αποδίδει σε ανταγωνιστικό περιβάλλον.Οι ειδικές διαδρομές έχουν ανάλογο μήκος με ενός γύρου του WRC, ώστε πραγματικά θα είναι μια τέλεια ευκαιρία για δοκιμή".

O αγώνας έχει 129 συμμετοχές και ξεχωρίζουν εκτός των Hirvonen-Latvala οι Janne Tuohino, Michal Solowow με Fiesta S2000 και Juha Salo με evo X.

Δείτε τέλος την περιγραφή του περυσινού αγώνα στο R40 .

Η σελίδα του αγώνα : http://www.arcticrally.fi