Με μια λιτή επιστολή, ως ορίζουν οι περιστάσεις, παραιτήθηκε ο κ Μανώλης Χαλιβελάκης.
"Προς:Πρόεδρο και ΔΣ της ΕΛΠΑ
Κοιν.:Προεδρο και μέλη ΕΘΕΑ
12/4/2010
Κύριοι, Μετά τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν την Κυριακή 11/4/2010 κατά την διεξαγωγή παιδειάς στο χώρο του AUTO FESTIVAL στο Πολυδένδρι Αττικής, σας ενημερώνω ότι δεν μπορώ να προσφέρω άλλο της υπηρεσίες μου στο χώρο των αγώνων αυτοκινήτου, παραδίδοντάς σας την ταυτότητα του αλυτάρχη και του αγωνοδίκη όπως επίσης σας δηλώνω ότι παραιτούμαι και από μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνων, χωρίς αυτό να με απαλλάσσει από τις όποιες ευθύνες μου καταλογίσει η δικαιοσύνη.
Σας Ευχαριστώ όλους για την άψογη συνεργασία μας και σας εύχομαι να συνεχίσετε το έργο σας με επιτυχία.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΛΙΒΕΛΑΚΗΣ"

Νωρίτερα είχε προηγηθεί δημοσιοποίηση επιστολής του Χρήστου Πλατή που ήταν παρών στη συγκεριμένη διοργάνωση με αποκαλυπτικά στοιχεία



"Κύριοι, από την στιγμή του τραγικού συμβάντος προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου. Εκτός των άλλων περίμενα τις ανακοινώσεις των οργανωτών, της ΕΘΕΑ, του ΣΟΑΑ και τις αντιδράσεις των άμεσα εμπλεκομένων για να σχηματίσω μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης και των συνεπειών της.
Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι διέκρινα μια ιδιαίτερη και αρμόζουσα ευαισθησία στην διαχείριση αυτής της κρίσης, και γι αυτό στη μια μετά τα μεσάνυχτα χτες απέστειλα την παρακάτω επιστολή στον Πρόεδρο της ΕΛΠΑ, αναμένοντας κι ελπίζοντας σε μια άμεση και υπεύθυνη απάντηση.
Θα εδινα τον κατά την κρίση μου εύλογο χρόνο για αντίδραση, με εξέπληξε όμως η αμεσότητα της. Με τον Προεδρο της ΕΛΠΑ ειχαμε μια μακρα συζήτηση, κατά την οποία του ανέπτυξα όλα τα παράλογα της εκδηλωσης της Κυριακής. Με άκουσε με προσοχή και έδωσε τις δικές του εξηγήσεις. Άλλες με κάλυψαν, άλλες όχι και του ζήτησα την απόλυτη αυστηρότητα στο εξής στα θέματα ασφάλειας.
Κι επειδή έχω υποχρέωση στην ηθική και την ιστορία μου να μην κάνω ούτε βήμα πίσω στις αρχές μου, αποφάσισα (και του ανακοίνωσα) ότι θα δημοσιοποιήσω την επιστολή. Δεν είναι δυνατό να δεχθώ ως υπεύθυνα μέλη ΕΘΕΑ ανθρώπους που παρα την όποια ιστορία τους (απόλυτα σεβαστή) αποκρύπτουν με κάθε τρόπο τις δικές τους παραλείψεις , ενώ οι ίδιοι από καθήκον καλούνται να έχουν το ανάστημα αύριο να τιμωρήσουν όποιον άλλο οργανωτή η αγωνιζόμενο θα παραβεί κανονισμούς και συνήθειες. Και ούτε πλέον προτίθεμαι να ανεχθώ περισσοτερο στους αγώνες, παράγοντες-ξερόλες που δεν ακούν κανέναν και κάνουν του κεφαλιού τους.
Έχω πλήρη την επίγνωση της βαρύτητας της ενέργειας μου και τις συνέπειες της. Δυστυχώς είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα την εκμεταλλευτούν για ίδιο συμφέρον. Είναι καθήκον όλων μας να εμποδίσουμε μια τέτοια κατάσταση. Ευχομαι απλά το τραγικό αυτό γεγονός να είναι η απαρχή μιας υγιέστερης περιόδου στο σπορ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΤΥΧΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ…

Σημείωση. Στην επιστολή που επισυνάπτω, όπου αναφέρεται ο Πρόεδρος ΕΘΕΑ, αφορά στο πρόσωπο του κ. Χαλιβελακη κι όχι στον κ. Δεσποτόπουλο. Δεν διόρθωσα το πρωτότυπο κείμενο , παρά το σφάλμα, για λογους ακρίβειας στην μεταφορά."


Καπανδρίτι 14/4/2010 Κοινοποίηση: Σπύρο Ηλιόπουλο

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΠΑ ΚΥΡΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ


Αγαπητε Προεδρε
Αισθανομαι την αναγκη να σας γνωστοποιησω γεγονοτα που αποδεικνυουν το ποσο επιπολαια αντιμετωπιζονται μερικες φορες καποιες καταστασεις και ποσο σοβαρα υποτιμωνται κινδυνοι από συνεργατες σας που λογω θεσης θα επρεπε να είναι πιο προσεκτικοι και λιγοτερο αυταρχικα «ξερολες».
Την Παρασκευη 9/4/2010 στις 2.35 μμ περιπου,δεχθηκα τηλεφωνημα από τον Προεδρο της ΕΘΕΑ. Σας παραθετω τον διαλογο, οσο πιο πιστα γινεται:
-χαιτετισμος κι από τους 2 συνομιλητες.
-Πρ. Χρηστο εχεις να κανεις κατι την Κυριακη?
-Χρ. Δεν ξερω ακομη. Χρειαζεσαι κατι?
-Πρ. Ναι κανουμε την εκδηλωση για τον Παυλο και θελω να μας βοηθησεις
- Χρ. Δεν ξερω ακομη, να ρωτησω την Ελπη , μηπως εχει καλεσει κανεναν στο σπιτι η θελει κατι άλλο και θα σου απαντησω το απογευμα. Τι θελεις να κανω?
- Πρ. Να ερθεις σαν γιατρος.
-Χρ. Μανωλη μου να ερθω ευχαριστως, αλλά όχι σαν γιατρος, γιατι εγω μονο δοντια ξερω να φτιαχνω κι αν γινει τιποτα θα βρουμε τον μπελα μας.
-Πρ. Καλα, παρε με το απογευμα.
Τον καλεσα στις 3.20 μμ.
-Χρ. Μανωλη, μπορω να ερθω να βοηθησω, αλλά όχι σαν γιατρος. Και πρεπει να εχω φυγει στις 14.00
-Πρ. Ο.Κ. σ ευχαριστω Χρησταρα, θα τα πουμε.
Μαρτυρες μου η Ελπη κι ο Ασθενης που βρισκοταν εκεινη την ωρα στην εδρα, κι είναι ανθρωπος των αγωνων.
Την Κυριακη στις 10.15 ημουν εκει. Πηγα στην γραμματεια, κοιταξα να δω αν αναφερεται το ονομα μου ως γιατρου, ειδα πως δεν ειχε γραφτει κατι, αστειευτηκα με 2-3 φιλους (τι κανεις εδώ?-ηρθα να φτιαξω δοντια) και για να μην θεωρηθει ότι εκει ειχα συγκεκριμενη αρμοδιοτητα, εφυγα από την Γραμματεια και πηγα στα πιτς. Με ειχαν όμως ζωσει τα φιδια ότι δεν υπηρχε γιατρος, κι ετσι φροντισα να κανω γνωστο σε αρκετους από τους παρευρισκομενους ότι εκει βρισκομουν ως θεατης. Σε αντιθετη περιπτωση θα καθομουν στην γραμματεια και θα ειχα φροντισει να ελεγξω και να ασχοληθω με τον εξοπλισμο του Land Rover.
Μετα εγινε ότι εγινε (που γνωριζετε καλα) κι ευτυχως η παρουσια , αλλά και η καλη προαιρεση κι αυτοθυσια του καλου μου φιλου Γιατρου Σπυρου Ηλιοπουλου εσωσε την κατασταση.
Όμως εδώ χρειαζονται καποιες επισημανσεις.
1. Ο Προεδρος ΕΘΕΑ λειτουργησε υποτιμητικα για την εκδηλωση και φανερα επιπολαια και δεν πηρε στα σοβαρα την αρνηση μου, φροντιζοντας να εξασφαλισει γιατρο.
2. Μετα τα γεγονοτα, και εγω προσωπικα αλλά και ο κ Ηλιοπουλος περισσοτερο εκτιθεμεθα σε ηθικους και νομικους κινδυνους , χωρις να φερουμε καμμια ευθυνη. Κι εγω προσωπικα εχω συνηθισει από τετοιες καταστασεις, οποτε αποφασισα η χρειαστηκε να ενεργοποιηθω υπερ του σπορ η της ΕΛΠΑ-ΕΘΕΑ. Ο κυριος Ηλιοπουλος όμως, ασχετος εντελως με τον χωρο τι φταιει να εκτιθεται σε ανακριτικες ερωτησεις δημοσιογραφων και κάθε αλλου? Μηπως θα επρεπε η ΕΘΕΑ ευθαρσως να εχει αναλαβει τις ευθυνες της , ανακοινωνοντας απλα ότι η οργανωτρια λεσχη παρελειψε την εξασφαλιση υπευθυνου γιατρου κι ότι ευτυχως παρευρεθηκαν 2-3 ανθρωποι που προσεφεραν τις υπηρεσιες τους εθελοντικα? Η το πολύ –πολύ ότι ειχε ζητηθει αυτό από εμενα, ότι φυσιολογικα αρνηθηκα κι ότι με δικη μου πρωτοβουλια εφερα τον κ. Ηλιοπουλο, γνωριζοντας προσωπα και πραγματα? Γιατι αφηνετε να πλαναται η αμφιβολια περι της καλυψης μιας πρωτιστης προυποθεσης για την τελεση ενός αγωνα? Γιατι στην «όλα καλά» ανακοινωση της ΕΘΕΑ δεν διευκρινιζεται το θεμα? Δεν θα επρεπε για λογους ηθικης ταξης να υπαρξει ΑΜΕΣΗ και μεσα στην ημερα επανορθωση? Το εκφραζω περισσοτερο σαν απαιτηση παρα σαν παρακληση και δεν προτιθεμαι να επιτρεψω σε κανεναν να εκθετει εμενα και πολύ περισσοτερο τον γιατρο φιλο μου
3. Μετα το τραγικο γεγονος, θα παρατηρησατε ότι οι αρχοντες του αγωνα, αντι να βρισκονται στην γραμματεια και να κατευθυνουν το σωστικο εργο, ειτε πελαγοδρομουσαν ειτε φροντισαν να εξαφανιστουν. Μια τετοια εκδηλη ανικανοτητα που σε καποιες περιπτωσεις αγγιζει τα ορια της ασυνειδησιας θα μεινει ατιμωρητη?
Γεγονος 2ο.
20 περιπου λεπτα πριν την εκκινηση, κι αφου εριξα μια ματια στον χωρο, ρωτησα τον κ Παυλοπουλο (παρουσια Πανουργια, Μπουκαουρη κι αλλων στελεχων)
-Γιωργη, αυτό που κανετε δεν είναι επικινδυνο χωρις μετρα ασφαλειας? Εγω εδώ θα εφθανα με 5η
_ Εσυ εισαι ο Πλατης, απαντησε ο φιλος μου ο Γιωργος, αυτοι ερχονται με 3η. Και εδωσε την ληξη στην συζητηση.
Αυτή η από μακρυα σιγουρια, η de facto αποριψη κάθε αλλης αποψης γιατι «εγω ξερω» δεν θα πρεπει με ενεργειες σας να εκλειψει από τους αγωνες μας. Τοσο ακριβα την εχουμε πληρωσει!
Προεδρε, σε μια πραγματικα πολυ λεπτη και δυσκολη συγκυρια για το σπορ, ελπιζω και αναμενω από Σας ΑΜΕΣΑ μια σταθερη και σκληρη αντιμετωπιση. Ουτε ο χωρος, ουτε εμεις προσωπικα αντεχουμε άλλη απαξιωση.
Με εκτιμηση και σεβασμο
Χρηστος Πλατης.



Τέλος παραθέτουμε και την σημαντική καταγραφή των τραγικών γεγονότων από το Λώρη Μελετόπουλο από το 4TForum

"Συνειδητά άφησα να περάσουν σχεδόν 48 ώρες από το τραγικό περιστατικό της Κυριακής, ώστε ότι γράψω να γραφτεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να μην βγει προς τα έξω με οργή και αγανάκτηση. Επειδή πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν, θα ήθελα να τοποθετηθώ για ότι συνέβη, στη σωστή του διάσταση ως εξής:

     1. Η παρουσία μου στον χώρο, ήταν υπό την ιδιότητα του θεατού. Όπως πάντα, όποτε μου ζητηθεί κάποια βοήθεια από την οργάνωση, είναι πρόθυμος να την προσφέρω. Επειδή γράφτηκε κάπου ότι μεγάλη ευθύνη έχω και εγώ που ήμουν «ο πλοηγός του ράλλυ» θα ήθελα να ξεκαθαρίσω, ότι μου ζητήθηκε από την οργάνωση να κάνω 3 γύρους με 40 χλμ και όλους τους συμμετέχοντες από πίσω μου για μια τελευταία αναγνώριση της διαδρομής. Συνεπιβάτης μου ήταν ο πρόεδρος αγωνοδικών της εκδήλωσης.

     2. Θεωρώ ότι όλοι όσοι βρισκόμασταν εκεί την Κυριακή, είχαμε μερίδιο ευθύνης, ανάλογο με την εμπειρία του καθενός. Οι θεατές είχαν μικρό μερίδιο ευθύνης, οι συμμετέχοντες λίγο μεγαλύτερο, εμείς, (Λ.Μ., Τσάδαρης, Πλατής, Πανουργιάς, Σωτήρχος, Ριζικάρης, Γεωργακόπουλος, Πετρόπουλος, Αλεπής κ.α.), που θεωρητικά είμαστε αρκετά έμπειροι, είχαμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης και η οργάνωση το μέγιστο! Όλοι μας είδαμε τον κόσμο εκεί που στεκόταν και όλοι μας είπαμε μέσα μας «σιγά μην φθάσει αυτοκίνητο εκεί». Μας νίκησε η χαλαρότητα της εκδήλωσης. Κρίμα!

     3. Πολλά γράφτηκαν για το ασθενοφόρο και τον εξοπλισμό του. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην προσπάθειά μου να βοηθήσω τους δύο γιατρούς που πάλευαν να σώσουν τον μικρούλη, δίνοντάς τους οξυγόνο-ορούς-καθετήρες-πεταλούδες κλπ, το ξεψάχνισα και μπορώ να πω μετά βεβαιότατος ότι ήταν άρτια εξοπλισμένο για να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε περιστατικό. Στην περίπτωση όμως του μικρούλη, οι ζημιές ήταν πολύ μεγάλες και μη αναστρέψιμες. Ακόμη και χειρουργείο να είχαμε δίπλα μας, η ζωή δε θα σωζόταν. Το μόνο που με λύπη μου δεν βρήκα, ήταν ένα σεντόνι για να τον σκεπάσω, όταν εγκαταλείψαμε τις προσπάθειές μας και έμεινε εκτεθειμένος πάνω στο φορείο, στα βλέμματα όλων, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.
     Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, μιας που πέρασα τα δυσκολότερα 35 λεπτά της ζωής μου πάνω από το κεφάλι του, προσπαθώντας να βοηθήσω όσο και όπως μπορούσα.

     4. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι για την ηγεσία του σπορ ισχύουν δυο μέτρα και δύο σταθμά. Από την μια ζητείται από έναν νέο αγωνιζόμενο που θέλει να τρέξει σε κάποιο ράλλυ (όπου ο οργανωτής από πριν έχει επιλέξει τα σωστά σημεία που μπορούν να σταθούν οι θεατές και τα σημεία που αυτό απαγορεύεται) με ένα Micra των 80 ίππων και των 140 χλμ τελικής να πρέπει να περάσει από την διαδικασία του Κ.Ε.Ψ.Α. όπου εκτός από τις ικανότητητές του θα διαπιστωθεί αν είναι ψυχικά υγιής και αν τυχόν είναι χρήστης ουσιών, και από την άλλη να εμφανίζεται ένας οδηγός ενός «τούμπανου» των 500+ ίππων, να βγάζει αγωνιστική άδεια ημέρας εντός δύο λεπτών και να μπαίνει σε μια διαδρομή με κόσμο σε απόσταση πέντε μέτρων, χωρίς κανείς να ξέρει αν αυτός γνωρίζει που είναι το φρένο, καθώς επίσης αν πριν φύγει το πρωί από το σπίτι του έχει ρουφήξει δυο γραμμές ώστε να είναι στο όριο. Προς θεού, δεν μέμφομαι για τον συγκεκριμένο οδηγό για τον οποίο έχω ακούσει τα καλύτερα τόσο για την οικογενειακή όσο για την κοινωνική του κατάσταση.

     5. Αυτό που με ενόχλησε και με σόκαρε πολύ, ήταν ότι κατά την διάρκεια της προσπάθειας να σωθεί το παιδί, με την άκρη του ματιού μου, έβλεπα κίνηση αυτοκινήτων, αλλά τις στιγμές αυτές είχα άλλες προτεραιότητες. Μόλις εγκαταλείφθηκαν οι προσπάθειες, γύρισα την ματιά μου στο parking και έμεινα άναυδος. Είχαν φύγει σχεδόν όλοι!! Εντάξει οι θεατές, αλλά όλοι οι συμμετέχοντες??? Κύριοι, λαμβάνατε μέρος σε μια εκδήλωση και έγινε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα. Δεν σας ενδιέφερε να μάθετε την σοβαρότητα των τραυματισμών και στο κάτω κάτω αν εν τέλει «την έβγαλαν» η όχι? Που είναι η ανθρωπιά σας? Ντροπή!!! Όλοι όμως θα σκέφτηκαν: «άσε τώρα, που να μπλέκω με καταθέσεις στο ΤΟΤΑ».

     6. Από την άλλη, οι άνθρωποι που ήταν συνδεδεμένοι με την οργάνωση, ένας ένας έφευγαν προκειμένου να μην περάσουν την υπόλοιπη Κυριακή τους στο αυτόφωρο. Εντάξει, δε λέω ότι είναι ευχάριστη διαδικασία, αλλά όταν αναλαμβάνεις κάποια θέση, πρέπει να είσαι υπεύθυνος της θέσης που ανέλαβες. Ας καθόταν ένας για να παρουσιαστεί στο ΤΟΤΑ! Δεν καταλαβαίνετε το άσχημο πρόσωπο που βγάλατε προς τα έξω? Εντάξει, δεν λέω ότι έπρεπε όλοι να σκύψουν πάνω από τους τραυματίες. Την θέα του αίματος δεν την «αντέχουν» πολλοί, αλλά ηθικά και μόνο δεν έπρεπε να είστε παρόντες???

     Τελειώνοντας θα ήθελα να προτρέψω την ηγεσία του σπορ να αναθεωρήσει εκ βάθρων τα υπάρχοντα μέτρα ασφάλειας, τα οποία έχουν μείνει στις προδιαγραφές των αυτοκινήτων της δεκαετίας του ΄80 και σίγουρα να κοπούν «μαχαίρι» τέτοιου είδους εκδηλώσεις σε χώρους μη κατάλληλους για αυτές, παρά μόνο όπου υπάρχουν απαραίτητες υποδομές (πίστα) και να γίνονται όλα με τον σωστό τρόπο.

     Ας είναι το αίμα του μικρούλη, το τελευταίο που βλέπουμε στην αγωνιστική μας ζωή
     Καλό κουράγιο στην οικογένεια στις δύσκολες αυτές στιγμές."

     “EL-EM”