01ostberg.jpg
To auto24 Rally Estonia αποτελεί τον διασημότερο αγώνα της ομόνυμης χώρας, ενώ τα τελευταία χρόνια, λόγω της ημερομηνίας τέλεσης του αγώνα, αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες των διαφόρων κατηγοριών του WRC να κάνουν ένα καλό "ζέσταμα" εν όψει του Rally Finland που ακολουθεί σε 15 μέρες. Έτσι λοιπόν έγινε και φέτος με την λίστα συμμετοχών να αγγίζει τις 77 συμμετοχές στον διεθνή αγώνα (σύνολο πάνω από 120) ενώ μια από τις συμμετοχές που τράβηξε ιδιαίτερη προσοχή ήταν αυτή του Markko Martin με ένα παλαιότερο Ford Focus WRC. Νικητές στον αγώνα, όχι εύκολα, αναδείχτηκαν οι Ostberg/Andersson με το Ford Fiesta WRC της Stobart, δείχνοντας ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση εν όψει της Φιλανδίας.

Ενημέρωση

02martin.jpg

03prokop.jpg

04kruuda.jpg

05parn.jpg

Η νίκη όμως, όπως αναφέραμε ήδη, δεν ήρθε εύκολα, καθώς οι Martin/Kraag κατάφεραν να προηγηθούν στον αγώνα, ο οποίος είχε διασκεδαστικό χαρακτήρα για αυτούς, και με αρκετά παλαιότερο αυτοκίνητο, δείχνοντας για ακόμα μια φορά το εξαιρετικό τους ταλέντο. Μάλιστα στην 3η ε.δ. πρόσφεραν στους θεατές και "donuts" που τους κόστισε αρκετά σε χρόνο. Στην συνέχεια όμως ο Ostberg έβαλε το πόδι στο πάτωμα και κατάφερε να φτάσει τελικά στην νίκη, 24'' εμπρός από τον Martin.

To πόντιουμ του αγώνα συμπλήρωσαν οι Prokop/Ernst με το Ford Fiesta S2000 που ήταν ο ταχύτερος αυνδυασμός με αυτοκίνητο της κατηγορίας. Κινήθηκαν πολύ γρήγορα και κατάφεραν να κρατήσουν πίσω τους, τους επίσης συμμετέχοντες του SWRC, τοπικούς Kruuda/Jarveoja που στον αγώνα δοκίμασαν τις δυνάμεις τους με ένα Ford Fiesta S2000 αντί του Fabia που συνήθως χρησιμοποιούν φέτος. Η διαφορά τους ήταν της τάξης των 28''.

Στην 5η θέση της γενικής και 1οι με αυτοκίνητο Super N, τερμάτισαν οι Parn/Jarveoja με ένα Subaru Impreza WRX N16. O μόλις 19χρονος οδηγός συνέχισε τις εξαιρετικές εμφανίσεις που πραγματοποιεί φέτος και δείχνει ότι θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον. Είναι η πρώτη του χρονιά με αυτοκίνητο 4WD καθώς τα προηγούμενα χρόνια αγωνιζόταν με μικρότερα αυτοκίνητα 2WD.

Η μάχη ανάμεσα στα κορυφαία Super Ν έκοψε κυριολεκτικά την ανάσα καθώς μόλις 3''1 πίσω από τον Parn τερμάτισαν οι Koitla/Ots με Mitsubishi Lancer RS Evolution IX και άλλα 0''2 πίσω βρέθηκαν οι Jeets/Lepikson με ίδιο αυτοκίνητο.

Μόλις 8οι κατάφεραν να τερματίσουν οι D.Kuipers/Miclotte που συμμετείχαν με Ford Fiesta S2000. Στον αγώνα συμμετείχαν και αρκετά πληρώματα του WRC Academy με καλύτερους τους Breen/Roberts με το Ford Fiesta R2.

Στις κυριότερες εγκαταλείψεις θα βρούμε, τους Gross/Molder με Ford Focus WRC που και αυτοί βρέθηκαν στην μάχη για τη νίκη αλλά εγκατέλειψαν από έξοδο, τους Κetomaa/Stenberg που αγωνίστηκαν με πλήρη έκδοση του Mitsubishi Lancer RS Evolution X R4 αλλά εγκατέλειψαν στην 6η ε.δ. από μηχανική βλάβη και τους Vasaraudzis/Stirna με Mitsubishi Lancer WRC που τέθηκαν εκτός αγώνα καθώς σε μια μικροέξοδο που είχαν στράβωσαν το roll cage.

Σε περίπου 10 μέρες λοιπόν το Rally Finland για το WRC θα δώσει την συνέχεια στον θεσμό μετά το μικρό καλοκαιρινό διάλειμα και μένει να δούμε αν τελικά τα Φιλανδικά πληρώματα της Ford θα καταφέρουν να σπάσουν το εντυπωσιακό φετινό σερί της Citroen.

Oι συμμετοχές του Neste Oil Rally Finland:

http://www.nesteoilrallyfinland.fi/attachements/2011-07-12T09-02-14253.pdf

Video

auto24 Rally Estonia 2011

auto24 Rally Estonia 2011

auto24 Rally Estonia 2011